Rák a családban (jelige: vérvétel)

Gyakorlatilag az egész családom rákban halt meg. Felmenőim, azok testvérei, Édesapám. Édesanyám is rákbeteg, 5 év után újra felfedeztek nála egy daganatot mikor azt hittük már meggyógyult. Én is nagyon félek a betegségtől, és mindenképp szeretnék egy olyan vérvételt, ami méri a charcinomát. Csak ugye ezt nem lehet csak úgy kérni. Van valahol egy hely, ahol pénzért elvégeznék nekem? Vagy van arra esély, hogy TB-re megcsinálják? Magánrendelő? Mennyibe kerülhet ez?

Nincs ilyen vérvétel. Nemcsak a betegségtől félő emberek, hanem az onkológus társadalom is örülne, ha lenne, mert akkor nem kellene különféle konzíliumokat, képalkotó vizsgálatokat (ultrahang, röntgen, CT, izotóp stb.), laborvizsgálatokat, tumormarker eredményeket, citológiai és szövettani leleteket együttesen értékelni ahhoz, hogy egy betegség biztos diagnózisát fel lehessen állítani vagy ki lehessen azt mondani, hogy nem áll fenn rákos betegség. Amennyiben az édesanyja betegségével kapcsolatos eseményeket, vizsgálatokat követi, részt vesz édesanyja betegségében, akkor biztosan van erről személyes tapasztalata is.

Amikor vérvételről ír, talán a tumormarkerekre gondol, amelyek a vérből meghatározható speciális értékek, s az onkológusok is figyelemmel szokták kísérni betegeiknél. Sajnos ezek a tumormarker vizsgálatok szűrésre nem alkalmasak, a betegeknél is kiegészítő leletként alkalmazzák őket a képalkotó és más leletek mellett a betegség, illetve a terápia hatékonyságának nyomonkövetésére.

Amit tanácsolni lehet ilyen helyzetben, az az életkorának, nemének megfelelő szűrővizsgálatok igénybe bevétele, egészséges táplálkozás, dohányzás kerülése, megfelelő munkabiztonság, bizonyos vírusok elleni védőoltások (szintén az életkor és a nem figyelembevételével), illetve panaszok esetén a halogatás nélküli, időbeni orvoshoz fordulás.

Az egyes szervrendszereket érintő önvizsgálatról és az ajánlott szűrővizsgálatokról (anyajegyektől a szájüregen keresztül a vastagbéltükrözésig és egyes emlődaganatoknál a genetikai vizsgálat lehetőségéig), az öröklődésről részletes információkat talál alábbi cikkeinkben.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tumormarkerek szűrésként
Vizsgálatok a rák megelőzésére
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top