Rák az epehólyagban, pancreas (jelige: annamária)

Hasnyálmirigyről szeretnék érdeklődni önöktől. Van egy közeli családtagom, akinek C7880 egyéb és k.m.n. emésztőszerv másodlagos rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. A szövettani eredménye, a laparoszkópos leírás: felvágott állapotú, 7 cm hosszú epehólyag, melynek serosaja általában s.f.t., azonban felszínén megfigyelhető néhány 3-6 mm-es szürkés göb. Az epehólyag fala 1,5-2 mm-es, nyálkahártyája bársonyos, epésen festenyezett. Mikroszkópos leírás: differenciátlan carcinoma infiltrálja, melynek sejtjei CK7-el és Ca19,9-el diffúzan positivak, míg CEA-val focalisan mutatnak positivitást. CK14-re a tumorsejtek negatívak.

Vélemény: adenocarcinoma propagatiolja az epehólyagra. A primer tumor legvalószínűbb helye a pancreas. BNO: C7880 egyéb és k.m.n. emésztőszerv másodlagos rosszindulatú daganata.

Nem nagyon értem ezeket a szakszavakat, nagyon megköszönném, ha egy kicsit érthetőbben meg tudná nekem fogalmazni. A beteg nagyon lefogyott, gyenge és nem tud enni, inni, nincs étvágya. Nagyon rossz állapotban van, a műtét most volt öt napja, de nagyon gyenge. Meg szeretném kérdezni, hogy javulhat-e az állapota, vagy tudna-e tanácsolni valamit, amitől megerősödne esetleg. És szeretném megkérdezni, hogy mik az esélyek a számára.

A szövettani lelet leírása alapján az mondható, hogy az epehólyagban rosszindulatú daganatot (adenocarcinomát, mirigyes szöveti szerkezetű rákot) találtak, amiről a hisztológus szakember a végzett speciális szövettani vizsgálatok alapján azt valószínűsíti, hogy nem az epehólyagból indul ki (tehát nem elsődleges epehólyagrákról van szó), hanem más szervből származó daganat adott áttétet az epehólyagba.

A szövettani jellemzők alapján a vizsgáló azt valószínűsíti, hogy az elsődleges daganat legvalószínűbb helye a hasnyálmirigy (pancreas), tehát egy hasnyálmirigy daganat adhatott áttétet az epehólyagra. Ezt azonban a szövettant értékelő orvos csak valószínűsíti. Amit biztosan tud mondani, hogy valamilyen áttétes (másodlagos) daganat van az epehólyagban és mivel a statisztikai feldolgozáshoz és a beteg további ellátáshoz kódolnia kell az elváltozást, s erre a „Betegségek Nemzetközi Osztályozása” sok száz oldalas osztályozásokat tartalmazó rendszer alapján kerül sor, ezért határozza meg úgy, hogy „Egyéb és K.M.N emésztőszerv másodlagos rosszindulatú daganata”, ahol a k.m.n rövidítés jelentése „közelebbről meg nem határozott”. Ebből a diagnózisból az biztosan mondható, hogy rosszindulatú daganatról van szó.

Az, hogy a beteg állapota mennyire javulhat, függ attól is, hogy a mostani állapotromlás még a műtéttel kapcsolatba hozható-e vagy már a műtét előtt is gyenge, elesett állapotú betegről volt szó. A kilátások függnek attól is, hogy a hasban hol találtak még daganatot a műtét során, illetve hogy más szervekben (máj, tüdő) igazolhatóak-e távoli áttétek. Ezek alapján lehet meghatározni, hogy milyen kezelésre lehet szükség.

Ugyanakkor a beteg rossz általános állapota legtöbbször korlátja a daganatokat gátolni képes onkológiai kezelések alkalmazásának. Feltételezhető, mivel a beteg még kórházban van, infúzióban is kap kalóriapótlást, illetve vannak olyan gyógytápszerek, amelyeket a daganatos testsúlyvesztés, illetve a műtéti testsúlyvesztés korrigálására fejlesztettek ki, ezek alkalmazása a későbbiekben is hasznos lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Epehólyagrák
Fájdalomcsillapítás
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top