Rákbeteg masszírozása (jelige: segítés!?)

Azzal a kérdéssemmel fordulok Önökhöz, hogy masszőr vagyok és lenne egy vendégem, aki májrákban szenved. A masszázsnak frissítő, serkentő és több tulajdonságú hatása van, ám a tanultak alapján CSAK EGÉSZSÉGES EMBERT, SZEMÉLYT LEHET MASSZÍROZNI.

Kérdésem: a masszírozás segíthet vagy ronthat a beteg állapotán?

Kérdésére az onkológián belül sincs teljesen egyértelmű állásfoglalás. Az onkológiában dolgozó szakemberek általában nem szeretik azokat a fizioterápiás beavatkozásokat, amelyek vérbőséget okoznak. Ennek oka: azt feltételezik, hogy az erek fokozott kitágulása révén az esetleg a véráramban lévő, az elsődleges daganatból vagy az átéttekből leszakadt daganatsejtek így olyan helyekre is eljuthatnak és megtapadhatnak, ahol egyébként nem képeznének áttétet.

Ezért általában nem támogatják a teljes testmasszázst. Bizonyos esetekben részleges masszázst – a beteg s a betegség alapos ismeretében – egyes onkológusok nem tiltanak. Ugyanakkor kockázatos lehet egy olyan beteg masszírozása is, akinek többszörös csontáttétei, esetleg csigolya áttéte van, mert egy esetleges erősebb behatás a csont repedéséhez vezethet.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Fájdalomcsillapítás
Csonttáttétek a daganatos betegségben
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Top