Rákbetegség esetén javulás utáni progresszió okai

Gyakran olvasom itt a rakgyogyitas.hu-n de más oldalakon is, hogy a beteg állapota javult, majd ismét romlani kezdett. De akár rákgyógyításban használt gyógyszerek leírásában is, hogy a progressziómentes időszak növekedését gyakran kiemelik.

Ezek a szerek a kezelés megkezdése után gyakran egy ideig gátolják a rák terjedését, még akár (jelentős) regressziót is elérnek. Laikusként azt gondolnám, hogy ha a szer használ, akkor az az adagolása során végig használ. Mégis azt olvasom, hogy a kezelés és a szerek adagolásának fenntartása mellett progresszió történik a beteg állapotában. Mi az oka ennek? Van-e ez ellen bárminemű védekezési lehetősége ma az orvosoknak (akár más szerekre váltás…)?

A daganatgátló gyógyszerekre sajnos a ráksejtek egy része érzéketlen vagy érzéketlenné (szakszóval rezisztenssé) válik. A daganatos gócban lévő érzékeny ráksejtek pusztulnak, s ezért például a képalkotó vizsgálatok (CT, MR, PET, stb.) alkalmával a gócok méretének csökkenését, esetleg eltűnését észleli a vizsgáló. Viszont azok a ráksejtek, amelyek az adott gyógyszerekre, illetve gyógyszer-kombinációkra nem érzékenyek, alattomos módon növekednek a gócban, s így a daganatos góc térfogatát egyre inkább ezek a rezisztens sejtek teszik ki.

Az esetek jelentős részében ez a magyarázata annak, hogy egy ideig fennáll a regresszió, majd a góc(ok) és a betegség rosszabbodni (progrediálni) kezd, s a gócok növekedésnek indulnak, illetve újabb gócok jelennek meg.

Ahogyan Ön is megjegyzi levelében, ilyenkor az onkológusok a daganatgátló kezelés megváltoztatásával igyekeznek elpusztítani ezeket a sejteket (amelyek egy része ismét érzékeny lehet a kezelésre, más része pedig rezisztens). Az alapbetegség függvénye, hogy mennyiszer lehet váltani a kezelést, vannak olyan betegségek, ahol több terápia áll rendelkezésre, máshol kevés. Sajnos van olyan helyzet is, amikor a daganat számos gyógyszerre rezisztens, s ezért a más betegeknél hatékonynak bizonyult gyógyszerek egyes betegeknél nem eredményeznek érdemi javulást, illetve kifogy az orvosi eszköztár.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Áttétes daganatok: jobb életkilátások célzott kezeléssel
Célzott biológiai terápiák a rákgyógyításban

Top