Rákbetegség ismertetőjegyei (jelige: cso-cso-szán)

Miről ismerek fel egy olyan beteget, aki kétszer vett részt kemoterápiás kezelésben? Nem tudom pontosan, hogy melyik szerve rákos. Mik azok a külső tünetek, amik biztos, hogy jelentkeznek? Van egy ismerősöm, aki azt állítja magáról, hogy rákos és kemoterápiázták, de ennek semmilyen jele nincs, az az igazság, hogy szerintem csak kitalálja. A rákos betegek haja foltosan hullik? Van-e elváltozás a bőrön?

Nem tudunk Önnek segítséget adni, hogy melyek azok a külső tünetek, amelyek biztos, hogy egy rosszindulatú daganatban szenvedő vagy rákos betegség miatt operált betegnél jelentkeznek. Szerencsére a rákbetegek nem hordanak pecsétet a homlokukon, sem más megkülönböztető jelet, ami alapján meg lehet mondani, hogy biztosan betegek. Erre legfeljebb az a szövettanász (patológus) képes, aki látta a szervezetükből vett szövettani mintát, s abban a rákos sejteket.

Az orvosok és az onkológiai osztályon dolgozó nővérek, pszichológusok és más szakemberek folyamatosan nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a betegség a lehető legkevésbé szakítsa ki a beteget mindennapi életéből, munkahelyéről, családjából. Fokozottan igaz ez azokra a betegekre, akiknél maradvány nélkül el lehetett távolítani a daganatot. Esetükben a műtét után alkalmazott, úgynevezett adjuváns kemoterápia és sugárkezelés azt a célt szolgálja, hogy a későbbiekben is csökkenjen a betegség kiújulásának kockázata.

Ezek a kezelések akár 6-9 hónapig is tarthatnak, s a betegek egy része ez alatt az idő alatt is dolgozik, vagy ha táppénzen is van, akkor háztartást vezet, kertészkedik, gyereket nevel vagy unokázik, újságot olvas és moziba megy. Ugyanez igaz azokra a betegekre is, akik áttétes, rosszabb életkilátású betegséggel küzdenek. Ez azért szerencsére nem tölti ki (és az a jó, ha nem tölti ki) minden percüket, s ők is igyekeznek az örömöket is megélni az életben.

A hajhullással kapcsolatban is tudnia kell, hogy csak a kemoterápiás készítmények egy része okoz hajhullást, ez általában nem foltos jellegű, hanem a haj megritkulását okozza vagy teljes kopaszságot eredményez. Ugyanakkor ma már olyan minőségű parókák állnak rendelkezésre, amelyekről első látásra még egy tapasztalt szemű, sok parókát és parókás beteget látó onkológus sem mondja meg, hogy műhaj.

Kapcsolódó cikkek:
Mi a rákbetegség?
Daganatok jellemzői
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Sugárkezelés- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Top