Rákos megbetegedés 21 évesen?

21 éves fiatalember vagyok. Komoly problémám van, ami sok összetevőből áll, és nehéz összefoglalnom egyben, fogalmam sincs, hol kezdjem, de most mégis meg kell, hogy tegyem. Bár nem biztos, hogy mindent időrendben le tudok írni, de azért megpróbálom.

Talán ott kezdődött az egész, hogy 3-4 éve a számban, a nyálkahártyán furcsa „képződmények” jelentek meg. Ezek pontosan olyanok, mint amiket olvastam a gégerák, vagy a szájban kialakuló rákmegelőző állapot leírásakor. Azt tudni kell, hogy akkoriban sokat jártunk bulizni, egy héten többször is, és ez együttjárt a rengeteg rövidital és cigaretta fogyasztásával, elszívásával. Akkor nem foglalkoztam ezzel a problémával, gondoltam, majd elmúlik. Aztán volt, hogy sokáig nem voltak ezek a „sebek” a számban, aztán valamikor megint előjöttek. Most régóta folyamatosnak tűnik, bár azt megfigyeltem, hogy ha például 1 héten keresztül napi 2-3-szor fogat mosok, akkor enyhül, illetve van, hogy el is tűnik. Nem tudom, van-e összefüggés a két dolog között. Így kezdődött.

Azóta megvan ez a problémám, jelenleg is tapasztalható. Sajnos ezzel még nincs vége. A torkom tulajdonképpen évek óta fáj folyamatosan, és piros, reggelente sokszor fájdalmat érzek. Náthás is vagyok régóta, ami éveket jelent. Azt azért hozzáteszem, hogy bár az alkoholfogyasztás korlátozódott némileg, és a dohányzás is, de még aktuális probléma. Nyeléskor nincs problémám, nem érzek fájdalmat. Viszont, ha az ádámcsutkám alatt két ujjal egy nagyon minimálisan összenyomom a gégecsőt, hamar fulladni kezdek, és úgy érzem, van ott valami, mert hamar „összeér” a gégecső két oldala, ami lehetetlen, mert szinte hozzá sem érek.

Ugyanezen a területen, az ádámcsutkámtól 1 centire van egy anyajegyem. Ez az anyajegy régóta meg van duzzadva (évekről beszélek itt is), és a színe is megváltozott: fekete a közepe és nem szimmetrikus. Tehát én biztos vagyok benne, hogy ez melanóma. Bár az öndiagnózis felállítása nem célszerű, de annyira stimmelnek a „tünetek”, hogy szerintem nem tévedek. Orvos nem látta még.

Ez eddig sem kevés probléma vagy félelem, de még mindig van belőle. Az ember ugye tisztálkodás közben sok mindent észrevehet magán, azokon a helyeken is, ami esetleg szabad szemmel nem látható. Szóval én így találtam egy daganatszerű kéződményt a végbélnyílásnál, a bőr alatt. Ez néha megduzzad, és akkor az ülés is fájdalmat okoz. De van, hogy sokáig nem kitapinható, és fájdalom sincs. Van, hogy ugyanezen a helyen vérzés is tapasztalható. És pár éve rendszeres látogatóm volt a hasmenés. Bár amióta kevesebbet dohányzom, talán mintha ritkább lenne a hasmenésem. Ez a probléma is már legalább 1-2 éve fennáll. Ennek is utánaolvastam természetesen, és hát ezek a tünetek is rákos megbetegedésre utalnak.

Ezenkívül kínzó fejfájás is gyötör, ami nem szokványos fejfájás. Tulajdonképpen a jobb szememre szokott a fájdalom rájönni, illetve az mögött, beljebb érzem a fájdalom középpontját, de olyan szintem, hogy gyógyszer sem mindig csillapítja. Ezt a fájdalmat szúró, lüktető fájdalomként kell elképzelni, ami orrfolyást, és erős könnyezést eredményez, de csak a jobb szememben.

Mindemelett évek óta fáradékony vagyok, nincs energiám, kedvem szinte semmihez, hiába alszom sokat, fáradtan ébredek, rossz a közérzetem, és ez már a kapcsolataimra is rányomja a bélyegét, hisz sokszor lusta vagyok emberekkel beszélgetni, pedig tudom, hogy ápolni kellene ezeket a kapcsolatokat. Fáradt vagyok mindig, pedig sportolok, focizom, amatőr szinten. De hamar fáradok, és nem ez a fáradtság, ami a nagy hajtás után van, hanem tompaságnak hívnám inkább.

Nos, ezek a problémák keserítik meg az életem. Nem tudom, hogy jogosan tartok a legrosszabtól vagy sem. De úgy érzem igen, ezeket mind együtt nézve. Mert ha az egyik problémás területen van rákom, akkor is annyi idő telt már el, hogy biztos áttétek is vannak, akkor pedig a többi is valós félelem.

Nincs bennem annyi lelkierő, hogy orvoshoz menjek. Itthon nem merek szólni, mert szégyenlem ezeket a dolgokat. És egyszer a torkommal már voltam fül-orr-gégésznél, de akkor csak a torokfájást említettem, és akkor a szájnyálkahártyán sem voltak épp elváltozások. Szóval akkor torokfájásra kaptam gyógyszert, de nem használt, én meg nem mentem vissza. És még egyszer mondom, nincs annyi lelkierőm, hogy elmenjek.

Ez a levél nem egy hülyegyerek kitalációja, és nem egy hipochonder ember agyszüleménye. Ha esetleg válaszra méltó a levelem, akkor mielőbbi válaszukat várom!

Nagyon-nagyon csekély a valószínűsége, hogy az Ön által leírt valamennyi tünet mögött egy-egy különálló rosszindulatú daganatos betegség álljon, főleg, mert a panaszok több éve fennállnak. A kezeletlen rosszindulatú betegségekre általában az jellemző, hogy ez elváltozások méretükben nőnek, számukban szaporodnak, s több év alatt a beteg általános állapotának leromlását, jelentős fogyást, a szervrendszerek kifejezett károsodását is eredményezik. Az Ön által leírtak nem ezt tükrözik.

Bármilyen részletes leírást is küldjön, a megemlített panaszok többsége mögött számos eltérő ok húzódhat meg. Egy levél alapján, látatlanban nem lehet orvosi vizsgálat – szükség esetén például kiegészítő képalkotó vizsgálatok, esetlegesen konzíliumok – nélkül biztonsággal kizárni vagy megerősíteni azt, hogy van-e valamilyen kezelést igénylő betegsége. Ezért bármennyire is elzárkózik ettől, azt tudjuk javasolni, hogy keresse fel háziorvosát, aki  a vizsgálatok alapján eldöntheti, van-e további teendő.

A szájüreg vagy az anyajegyek szakember általi elsődleges szemrevételezése nem tart annyi ideig sem, amennyi idő alatt számunkra levelét megírta, s ezek a vizsgálatok teljesen fájdalmatlanok. Egy-két napot rászánva az Ön életét megkeserítő, Önt szorongással eltöltő valamennyi panasznak a végére járhat. A vizsgálatok meggyugtató eredményt is hozhatnak, ha pedig felvetődik valamiféle kezelés szükségessége, azt minél hamarabb meg kell kezdeni.

Akár van komoly betegsége, akár nincs, a legrosszabb stratégia, amit választhat: a halogatás.

Tüneteit olvasva nem vonjuk kétségbe azt, hogy nehéz élethelyzetben van, hiszen soraiból aggodalom és félelem cseng ki. Fizikai tünetei mögött meghúzódhatnak lelki problémák is, ezek rendezése a testi tünetek gyógyulását is eredményezheti. Ezzel ellentétes folyamatok is működnek: a kezeletlen szorongás, félelem és aggodalom erősítheti a meglévő tüneteket is.

Az orvosi kivizsgálás mellett pszichológus is segíthet a vizsgálatok elindításával kapcsolatos gátak feloldásában. Bízunk abban, hogy Ön szerint is érdemes erőfeszítéseket tenni egy egészséges életért, ahelyett, hogy passzívan szemlélje tünetei gyarapodását.

Az első lépést mindenesetre már megtette azzal, hogy részletes, őszinte levelet írt. Nem válaszolhatunk mást: ossza meg problémáját egy olyan doktorral is, aki a tüneteket látva érdemben orvosolni is képes azokat.

Kapcsolódó cikkek:
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
Ételek, amelyek után nem esik jól a cigaretta
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Top