Rákos sejtek pusztítása (jelige: Imádok élni)

Lehet, hogy nem jó kérdés, de azért szeretném feltenni:

A rákos sejtek sajátossága ugye, hogy átállnak saját maguk termelésére akkor, amikor nincs is rájuk szükség. Ezeknek a sejteknek az esetében miért nem lehet egy speciális folyadékkal megszüntetni a többlet termelést és visszaállítani arra a stádiumra vagy formára, hogy csak akkor termeljenek, amikor szüksége van a szervezetnek erre? És miért nem lehet az eddig előállított, ám nem kívánatos sejteket megsemmisíteni?

Sajnos nincs olyan egyszerű folyadék, amivel a sejtek elromlott, fokozott osztódáshoz vezető programját le lehetne állítani. Világszerte tudósok ezrei-tízezrei kutatják laboratóriumokban, állatkísérletekben, hogy milyen molekulák szabályozzák a sejtek daganatos átalakulását, hogyan lehet ezekbe a sejtszintű folyamatokba beavatkozni, hogyan lehet ezt a felgyorsult daganatos sejtosztódást lassítani vagy visszafordítani, esetleg hogyan lehet a sejteket nem osztódó fázisba vinni.

Ezeknek a széleskörú kutatásoknak az eredménye egy-egy újabb mechanizmus felfedezése, amelyre megpróbálnak gyógyszert fejleszteni, s olyan gyógyszer(ek)et kialakítani, amelyek anélkül tudnak beleavatkozni a daganatos sejtek osztódásába, hogy ne károsítsák súlyosan/életveszélyesen, illetve visszafordíthatatlanul azt az emberi szervezetet, amelyben a daganat kialakult.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Vastagbél- és végbélrák: a tumort veszik célba

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes daganatok esélyei
Kemoterápia vagy gyógyszer?
Óvintézkedések kemoterápia és sugárkezelés után
Kemó és immunrendszer

Top