Rectum adenocarcinoma (jelige: végbélrák 1011)

Férjemnek ez év februárjában Adenocarzinomát állapítottak meg a rectumban. Mayo protokoll 5 fu .+sugárkezelés, majd műtét következett bécsi klinikán, ahol el tudták távolítani a daganatot egészében a nyirokcsomókkal együtt. 11 nyirokcsomóból 7 -ben találtak rákos sejteket.

Szövettan: G2, ypT3, ypN2b (11-ből 7), ypL1, ypV0, ypR0. Regressiongrad 2 nach Ryan. Jelenleg 3 hetente infúzióban egyszeri alkalommal Eloxadint kap, Xeloda tablettával kiegészítve, amit 3 hétig kell szednie, utána 1 hét szünet.

Meg szeretném kérdezni, esélye van-e a gyógyulásra?

Xeloda okozhat-e többszöri lágy székletet? Mivel lehetne esetleg lecsökkenteni a székelési gyakoriságát, ami jelenleg 4-10 alkalom naponta? Mit jelent a szövettan, amit írtak, és a májfunkció LDH enyhén emelkedhet-e a kemó hatására vagy májáttét kezd kialakulni? Vagy esetleg az epekő okozhatja a megemelkedett értéket? LDH 350, GOT 67, GPT 111, GGT 148, CRP 0,1

Előreláthatólag 6 hónapig fog tartani a kezelés. Utána esetleg mivel tudnánk csökkenteni az újbóli daganatok kialakulását?

A levele alapján a sugárkezelést követően is meglehetősen nagy daganat volt a végbélben (rectumban), erre utal a műtét és sugárkezelés utáni TNM stádiumbeosztásban a T3 jelölés. Ugyanakkor a környéki nyirokcsomókból is meglehetősen sok nyirokcsomóban volt áttét; a 7 nyirokcsomó érintettsége miatt a TNM stádiumbeosztásban az N (nyirokcsomó, angolul node) értéke N2 (és nem N1 vagy N0).

A következő két rövidítés azt jelenti, hogy a szöveti feldolgozás során limfogén (L) terjedést láttak, vagyis a nyirokrendszer mentén terjedt a daganat, de vaszkuláris (V) (érrendszeri) terjedésre utaló szövettani jelet nem láttak. Az R0 azt jelenti, hogy R0 reszekció történt, vagyis a daganatot a szövettani vizsgálat szerint el tudták teljes mértékben távolítani. Szintén a szövettani vizsgálat alapján a kemoirradiációt (kemoterápiával kombinált sugárkezelést) követően a daganat regressziója (visszafejlődése) 2-es fokozatú.

A férje jelenleg úgynevezett adjuváns kezelést kap, két citosztatikus készítmény (egy infúzió és egy tabletta) kombinációjával, amelynek célja a daganatkiújulás kockázatának mérséklése. Ez a citosztatikus tabletta okozhat lágy székletet vagy akár hasmenést is. Ha ehhez nem társul láz, akkor általában hasfogó, székletürítést lassító tablettákat szoktak alkalmazni, de ezt meg kell beszélni a kemoterápiát alkalmazó kezelőorvossal.

Az, hogy jelenleg emelkedettek bizonyos májenzim (transzamináz) szintek és az LDH, önmagában nem értékelhető, mert az értékeléshez ismerni kell a korábbi eredményeket is, vagyis az emelkedés tendenciáját. A máj működését sok gyógyszer károsíthatja, így ezek a kemoterápiák is. Az LDH emelkedésének is számos oka lehet. Kétségtelen, hogy az emelkedett LDH hátterében gyakran bélrendszeri daganat vagy annak kiújulása áll, de például szívinfarktusban, műbillentyűnél, bélgyulladásban is emelkedhet ez az érték, tehát ahogyan írtuk, Önmagában ez nem értékelhető. Bár leveléből nem derül ki az LDH normál értéke a vizsgálatot végző laboratóriumban, valószínűleg nem jelentős emelkedésről van szó, legalábbis a laborokban általában használt normálértékek alapján.

Jelenleg a férje gyakorlatilag minden olyan kezelést megkapott műtét előtt (neoadjuvánsan) és műtét után (adjuvánsan), amelyekről tudományosan igazoltan tudható, hogy csökkenti a daganatkiújulás/áttétképződés kockázatát ebben a helyzetben. Jóslásokba azonban nem lehet bocsátkozni, a továbbiakban onkológiai kontrollvizsgálatokra lesz szükség, hogy egy esetleges kiújulást idejében fel lehessen fedezni, és jobb eséllyel kezelni lehessen.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Onkológiai kislexikon (2.).: tumorkarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Újabb rosszindulatú daganat? – végbélrák után
Végbél rosszindulatú daganata
Végbélrák szövettani lelete
Végbéldaganat kontroll rectroscopia
Vaskosabb rectum daganateltávolítás után
Vastagbélrák, vaskosabb rectum
Vastagbélrák CT eredménye
Végbéldaganat kontrollvizsgálatok
Végbélrák, RFA, Erbitux
Végbéldaganat kórszövettani lelete
Végbélrák műtét utáni szövettana: nyirokcsomó
Végbéldaganat műtét utáni hasmenés
Végbélrák várható kezelése
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák

Top