Reménytelen tüdőrák? (jelige: Hogyan segíthetnék?)

Az apukámnál (69 éves) májusban derült ki, hogy áttétes tüdőrákja van + kulcscsont alatti. A zárójelentés szerint középső lebeny, hörgő vagy tüdő rosszindulatú daganata. A tüdejére 4 kemoterápiát kapott. A 3. után enyhe vérszegénysége lett. A kulcscsont alatti csomót kiműtötték. Az október 10-i CT eredménye szerint túl nagy változás nem történt. Májában áttét keletkezett: 3 cm és néhány kisebb góc.

Az én meglátásom szerint nagyon sokat rosszabodott az állapota. Egyre gyengébb, hőemelkedése is volt. Most konzíliumra küldték a sugárkezelés miatt. Az orvos szerint ez már a máján nem segít, esetleg a tüdején. A túlélésre semmi esély!

Szeretném megtudni, hogy van-e valamilyen gyógyszer vagy kezelés, ami még ilyen súlyos esetekben is segít? Próbáltam röviden összefoglalni mindent. Remélem sikerül tanácsot adni!

Édesapjánál a kontroll CT – ha jól értjük – új szervben (a májban) írta le a betegség megjelenését. Ez mindenképp a kórkép rosszabbodását jelenti. Az előrehaladott betegséggel függhet össze az állapotának rosszabbodása.

A hőemelkedésnek többféle oka lehet, egyéb okok kizárása után az onkológusok kimondhatják, hogy úgynevezett tumoros lázról van szó (ez előrehaladott, szétszóródott rákos betegségeknél jelentkezik, s gyakori, ha a betegség májáttéteket is ad). A tumoros láz kezelésére – amennyiben nincs ellenjavallata – nem-szteroid gyulladásgátló készítményeket szoktak adni.

A sugárkezelést egy bizonyos területre adhatják, az „egész beteget” nem lehet ilyenkor besugarazni; egyes nagyobb daganatos gócokat, esetleg összekapszkodott, többszörös nyirokcsomókat lehet besugarazni, főleg akkor, ha a daganat tünetet okoz, s ennek a tünetnek (pl. fulladás vagy köhögés) mérséklését szeretné elérni az onkológus vagy a sugárterapeuta  azáltal, hogy a jól körülírt  helyen lévő daganat osztódását gátolja, méretét csökkenti.

Sugárkezelést a májra nem szoktak adni, s a mellkasi sugárkezelés ideje alatt a májban lévő áttétek tovább növekedhetnek.

Az Ön által leírtak alapján a kemoterápai adhat esélyt az állapot-rosszabbodás lelassítására, a daganatos betegség stabilizálására. Azonban sajnos a legkorszerűbb rákellenes gyógyszerek adása mellett sem lehet ezt mindig elérni. A kemoterápiás szereken kívül igazoltan hatékony egyéb gyógyszerről nincs tudomásunk.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Májáttétek
Fájdalomcsillapítás
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák mint derült égből villámcsapás
Tüdőrák, végstádium
Foltok a tüdőkön
Tüdőrák, kézfájdalom
Tüdőrák kemoterápiája
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top