Residualis folyamat 2. (jelige: ÉLETBEN MARADNI)

2008 májusi CT eredmény: a hólyag fala nem vaskos. A vaginalis csonkhoz egy 11×16 mm-es kis ovoid lágyrészdezinásu képlet csatlakozik. Ezen elváltozás mellett apró, 1-2 mm-es hyperdens képlet is látszik. Szabad folyadék, kóros beszűrődés nem látszik a kismedencében. Nagyobb nyirokcsomó nem igazolt. A vaginális csonkhoz residuális térfoglaló folyamat csatlakozik, méretében jelentősen regredált a 2007-es CT-hez képest. CEA.2.

Szeretnék ezekről az eredményekről véleményt kérni! A későbbiekben mire számíthatok?

Az, hogy a vaginális csonkhoz (hüvelykcsonkhoz) lágyrészdenzitású (lágyrészekre jellemző sűrűségű) képlet csatlakozik, amelyet később residualis folyamatnak neveznek, azt valószínűsíti, hogy itt a korábbi daganat maradványa látható. Az, hogy a 2007-es CT vizsgálathoz képes regrediált, azt jelenti, hogy kisebb lett (nem tudjuk, történt-e közben CT, általában a kezelés során végzett utolsó CT-hez szokták hasonlítani az aktuálisan fennálló állapotot).

A „CEA.2.” kifejezést nehezen értelmezzük, a CEA a carcioebrionalis antigén, amely  többféle hasi daganatban, elsősorban gyomor-bélrendszeri rosszindulatú daganatnál megemelkedhet, de magasabb lehet az értéke pl. emlőráknál is. A normál érték laboratóriumonként különbözik, de általában a 2,0 érték a normál tartományban van (ez az anyag normál körülmények között is előfordul az emberi szervezetben). A nőgyógyászati daganatoknál általában érzékenyebb marker (jelzőanyag) a CA-125, s általában ezt szokták értékelni a betegség kapcsán.

Jelenleg a betegsége a CT alapján regrediált, vagyis kisebb lett. Azt, hogy a későbbiekben mire számíthat, az az orvos tudja megmondani, aki pontosan ismeri a kiindulási leleteket, az ismétlődő képalkotó vizsgálatok (CT-k) és tumormarker vizsgálatok, egyéb laborvizsgálatok eredményét, a betegség teljes lefolyását, illetve tudja azt is, hogy van-e más szervben áttét.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
A rák stádiumának meghatározása
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Előzmény:
Residualis folyamat
Daganatok érgátlása
Méhnyakrák IVA stádium

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák 4a stádium
Kiújult IIIB méhnyakrák?
Méhnyakrák IIIB stádium
Méhnyakrák IIB stádium
Méhnyakrák sugárterápiája
Vérzés méhnyakrákban
Masszázs méhnyakrák után
Nőgyógyászati félelmek
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után

Top