Rhabdomyosarcoma 7 évesen

7 éves kislányomnál áprilisban, garatból kiinduló rhabdomyosarcoma embrionale-t diagnosztizáltak. Sajnos miután olyan helyen fejlődött, hogy előzőleg semmilyen tünetet nem adott, mire észrevették, számos áttétet adott a csontokon, csigolyákon. Nagydózisú kemoterápiát kapott, majd annak lejárta után még egy blokkot. A mostani képalkotó vizsgálatok csaknem teljes regressziót igazoltak a csodával határos módon.

Azonban a hangsúly itt a „csaknem”-en van. Úgy látom, hogy a kezelőorvos kicsit tanácstalan a „hogyan tovább”-ról. A kiinduló daganatból még van egy kb. 1 x 2,5 cm-es „valami”. De sem az MR, sem a CT nem mutatta ki, hogy csak hegesedés vagy még a primer daganat-e. Az utolsó kemó óta eltelt 6 hét, és azóta semmilyen kezelést nem kapott. Ez a kiesés nem okozhatja a daganat újranövekedését? Most kaptunk PET CT-re időpontot, de ez újabb 3 hét. Ha sem műtét, sem sugár nem kerül szóba, akkor hogyan tovább? Korábban azt mondták, hogy több kemót már nem kaphat.

Milyenek a lányom túlélési esélyei? Amennyiben lehetséges, a leletek birtokában szívesen felkeresnék másik szakembert is. Kíváncsi vagyok másik orvos véleményére is. A kezelőorvosával nincsen semmi gond, de szeretném, ha több szakember is véleményezné. Segítségét előre is köszönöm. Egy aggódó édesapa

Amennyiben ez az alattomos betegség szétszóródott stádiumban került felismerésre, akkor sem a műtéttől, sem az egyes helyekre adott sugárkezeléstől nem várható az sajnos, hogy teljesen elpusztítja a daganatos betegséget. Ezért is a kemoterápiát indították el gyermekénél.

Van arra lehetősége, hogy valamennyi lelet és kórelőzmény birtokában megkeressen egy másik orvost is, ez nem kirívó igény sem a betegek, sem a hozzátartozójuk részéről. Mivel a gyermekkori daganatok külön, speciális szakterületet képeznek az onkológián belül, általában gyermek-onkológiai osztályokon foglalkoznak ilyen daganatok kezelésével, tehát másodvéleményt egy másik osztályon dolgozó, a gyermekkor rosszindulatú szolid tumorok, vagy a gyermekkori lágyrész-szarkómák kezelésében jártas szakembertől érdemes kérnie.

Kapcsolódó cikkek:
Gyerekeket fenyegető tumorok
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Segítség a rákbetegek családtagjainak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
High grade sarcomatosus
Fenntartások megajánlott terápiával kapcsolatban
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen

Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat

Top