Rosszabbodó tüdőrák (jelige: agnes81)

Édesanyám 2006 márciusában rosszindulatú tüdődaganat miatt műtéten esett át, mely során csonkolták tüdejének egy részét. A műtétet követően állapota javult. A kórházból úgy került ki, hogy a mindennapi tevékenységeit segítség nélkül el tudta látni. Kemoterápiát 3 alkalommal kapott, melyet követően 2006 novemberétől erős fejfájása és intenzív hányás jelentkezett. Fizikai állapota leromlott, mára segítség nélkül felülni sem tud. Különböző vizsgálatokon vett részt, melyek áttétet eddig nem mutattak (mellkas-, hasi CT és csontizotóp). A véreredményei alapján enyhe gyulladásra lehetett következtetni, de a legutolsó alkalommal a kórházból (epilepsziás jellegű rohamot követően) úgy adták haza, hogy akut teendő nincs.

A leletei az állapotromlást nem indokolják. Erős fejfájása azóta sem szűnik, koponya CT vizsgálat NEM készült! Tanácsot szeretnék kérni, hogy jelen helyzetben mit lehet tenni?

Az Ön által leírt tünetek (fejfájás, hányás, epilepsziás roham)  alapján felmerül, hogy a koponyán belül lévő folyamat okozza ezeket a panaszokat. Kérhet konzíliumot az édesanyját eddig kezelő orvostól, ezek alapján mire gondol, s miért véleményezték, hogy nincs akut teendő?

Amennyiben egy esetleges koponya CT agyi áttéte(ke)t mutat, az agynyomás csökkentő kezelésen túl sugárterápiás konzílium dönthet arról,  van-e szükség – illetve lehetőség – az agyi áttét és/vagy az egész koponya besugárzására.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Részletes leírás a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről
Csontáttétek a daganatos betegségben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák, utolsó hónapok
Áttétes tüdőrák esélyei
Tüdőrák kemoterápiája
Koponyasugárzás és hányás
Sugárterápia mellékhatásai

Top