Rosszidulatú húgyhólyagrák (jelige: mofli)

Édesapámnál rosszindulatú húgyhólyagrákot diagnosztizáltak, pedig még csak 46 éves. A hólyag eltávolítása mellett döntöttek az orvosok, ám kiderült, hogy a rákos sejtek már átették magukat a húgyhólyag falán, bár még éles vonallal elhatárolható módon. Most sugárterápia következik, azt mondják, így vissza lehetne szorítani a daganatot úgy, hogy műthető legyen.

Milyen esélyei lehetnek arra, hogy valóban visszaszorítható ez műthető állapotra? Esetleg, ha ez nem sikerüne, mennyit lehet élni ezzel?

A sugárkezelés képes lehet a daganatos sejtek pusztítására és javítja a műtét kivitelezhetőségének esélyét. Csökkenti vagy késlelteti azt, hogy a hólyagdaganat a környezetére (végbél, prosztata) terjedjen.

Amennyiben nem sikerül megműteni a daganatot, a kilátás esélyeit befolyásolja, hogy a sugárkezelésre mennyire volt érzékeny a daganat, esetleges kemoterápiára hogyan reagál. A kilátások függnek a beteg általános állapotától is, de még ezek ismeretében sem lehet pontosan megmondani, hogy a beteg meddig élhet. A kezelőorvos is csak közelítő, átlag betegre vonatkozó értéket tud mondani, édesapjára vonatkozó pontos időtartamot nem.
 
Kapcsolódó cikkek:
Húgyhólyagrák
Sugárterápia a tumorok ellen

Korábbi kérdés és válasz a témában:
Húgyhólyagrák

Top