Rosszindulatú agydaganat (jelige: glioblastoma)

Szeretnék olvasni a rosszindulatú agydaganatokról, különösen a multiformne glioblastoma érdekelne. Milyen esély van a gyógyulásra?

A rosszindulatú agydaganatok kezelési és túlélési esélyei nem csak a szövettani típustól, hanem a daganat elhelyezkedésétől is függnek. Az életfontosságú funkciókért felelős területek daganatainál, vagy ha a műtét súlyos idegi-pszichológiai következménnyel járna, a szövettanilag kevésbé rosszindulatú elváltozás is rossz túlélési eséllyel jár. Sajnos a jobb indulatú, műthető daganatok esetén is gyakori az elváltozás visszatérése, és ekkor már általában rosszabb indulatú daganat jelenik meg, vagyis gyorsabban növekszik és több tünetet okoz.

Amennyiben az agydaganat jól műthető területen van, akkor idegsebészeti műtét az elsődleges ellátás, és ezt egészítheti ki a sugárterápia, valamint szükség esetén a gyógyszeres kezelés. Nem műthető esetben csak ez a két másik lehetőség áll rendelkezésre. Vannak sugárkezelésre jól reagáló agydaganatok, amelyeknél műtét nélkül is van esély a tartós túlélésre.

Magas dózisú besugárzást nem csupán a mostanában a hírekben többször szereplő ún. gammakéssel lehet végrehajtani, hanem a magyarországi központokban megtalálható lineáris gyorsítokkal is.

A glioblastoma multiforme a legrosszabb prognozisú agydaganat: még komplex műtéti-, sugár- és gyógyszeres kezelés ellenére is igen hamar, hónapok alatt újra meg szokott jelenni, a tartósabb túlélésre igen kicsi az esély.

Top