Rosszindulatú agydaganat (jelige: glioma malignum)

Először is szeretném leírni a szövettan eredményét: „További IHC: Lényegesen mélyebbről készültek metszetek. Ezekben részben alapvetően desorganizált idegszövet, fokozottan sejtdús, talán fehérállomány, kóros elrendezésű neuroncsoportok (művileg is károsodott cortex?), abnormis mennyiségű neurofilamentum, bizarr, cellularis és intercellularis LCA dekoráció látható. A Mib-1 és p53 teljesen negatív! Nestin antitestünk továbbra sincs! A CAM5.2 is negatív-NB. Két másik reakció is az!

Vélemény: Feltehetően daganat szomszédságából származó, nem reprezentatív minta. A necrosis lehet sui generis tumorelhalás, de ezek a részek a mélyebb síkokból már hiányoznak. Sajnálatosan az ismételt IHC reakciók értékelését is nehezítik technikai okok. A korlátozott értékű lelet kiadását az indokolja, hogy nagyobb az esély arra, hogy később sem lehet definitív kórismét adni, emiatt viszont a beteg nem szenvedhet hátrányt. Feltételesen malignus glioma valószínű fennállása miatt javaslom a kezelés folytatását!

Regisztrációs kód:
BNO: C7100 Nagyagy rosszindulatú daganata a lebenyben
Morf: 93803 Glioma malignum (C71.-)”

Sajnos a Temodal gyógyszer ilyen szövettan mellett nem lett engedélyezve. A daganat olyan helyen található, hogy nem lehet műteni. A múlt hét csütörtökön fejeződött be a 30 sugár és addig anyukám jó állapotban volt amíg kapta, aztán hirtelen péntektől folyamatosan romlik az állapota. Beszélni nem akar, mindent ki kell húzni belőle, a mozgása iszonyatosan nehéz, vizelési probléma is van, a gyógyszereket össze kell törni úgy issza meg, egyébként nem. Válaszolni is alig válaszol kérdésünkre. Ezek mind a sugár mellékhatásai? Miért vannak ezek a tünetek?

Amíg nem kapott sugarat, jól volt, attól függetlenül, hogy minden rosszat elmondtak a betegséggel kapcsolatosan. A sugár alatt is végig jól volt, csak a legvégén gyengült le az utolsó 2-3-nál, de aztán azóta folyamatosan. Mivel elégtek a jó szövetek is, mikorra tud a szervezet regenerálódni? Mennyi idő kell ehhez? Szed táplálékkiegészítőt (Natural P), naponta 3-szor issza a méhpempőt és az aloe termékcsaládot nagy dózisban.

Várom minél előbb válaszukat, nagyon sűrgős, mert tanácstalanok vagyunk.

Amennyiben az esetüket nagyon sürgősnek érzik, akkor mi is csak azt tanácsolhatjuk, hogy nagyon sürgősen orvosi segítséget kell kérni, elsősorban a sugárkezelést végző centrumban (ahol feltételezzük, hogy a sugarazás befejezésekor látta a beteget az orvos, és megbeszélhették a kezdődő állapotromlást), akár a korábban az agydaganatból szövettani mintavételt végző intézményben.

Lehet, hogy az agyban, illetve a koponyán belül olyan folyamat indult el (pl. vérzés), ami miatt további beavakozás szükséges. Arról, hogy melyik intézmény tudja ilyen esetben fogadni a beteget, érdemes előzetesen tájékozódni az ügyeletes orvostól. Hirtelen állapotromlás esetén éjszaka és hétvégén – főleg, ha a beteg nem szállítható – az orvosi ügyelet nyújthat segítséget és döntheti el, kell-e beutalni a beteget és hova, indokolt-e a sürgősség.

Az Ön által leírt tünetek lehetnek a daganat növekedésével kapcsolatos tünetek, egy esetleges bevérzéssel, vagy új területen daganat megjelenésével összefüggő tünetek. Az is előfordulhat, hogy az agydaganat körül vizenyő (ödéma) alakult ki, ennek csökkentésére bizonyos tablettás vagy infúziós kezelések megkezdése adhat esélyt.

A leírt tünetek hátterében még sok más ok is állhat, de ennek kiderítéséhez valószínűleg újabb képalkotó vizsgálatokra, CT-re, MR-re (indokolt esetben sürgőséggel) van szükség, s ezek alapján lehet eldönteni, van-e lehetőség olyan kezelésre, beavatkozásra, amitől a tünetek mérséklődhetnek.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top