Rosszindulatú hasnyálmirigy, petefészek?

A nagynéném hónapok óta fájlalta a hasát vagy a gyomrát, valamint a hasa alját. A háziorvosa kísérletezett rajta, csak gyógyszereket írt fel, nem javult az állapota. Elment egy gyomortükrözésre, nem találtak nála semmit sem, az itthoni nőgyógyászhoz is elment, ő is csak gyógyszert írt fel, sajnos nem javult. A későbbi hétben elment egy másik nőgyógyászhoz, na az talált egy cisztát, meg is műtötték, viszont a műtét során véletlen szúrás vagy szakítást történt, ezáltal a nőgyógyász meglátott egy bélösszenövést, ami sebészeti beavatkozást igényelt. Kb. 10 cm belet vágtak ki.

Három hétig feküdt a kórházban, míg az egyik eredmény, vagyis a diagnózisa:
– C2500 Hasnyálmirigy fej rosszindulatú daganat
– D3910 Petefészek a diagnózis. Bizonytalan és ismeretlen viselkedésű daganat a diagnózis.

Három hét után sincs meg a szövettan. Az orvos nem mondott semmit sem, csak a diagnózist a kezébe nyomta, és hazaküldték.

Mivel nem mondtak semmit sem, nem tudjuk, hogy mire készüljünk fel, jóra vagy rosszra, most itt leírtam a diagnózist, szeretném megkérdezni, hogy mire várhatunk, jóra vagy rosszra, mennyi napja lesz hátra vagy esetleg hónap? Erre szeretnék választ kapni. Ha már az orvosok nem mondtak semmit sem, reménykedem, hogy talán itt kapok egy reményben hitt választ. Arról nem is beszélve, hogy műhiba lépett fel.

Szeretnék minél hamarabb választ kapni ha lehet, de nem kitérő választ, hanem egyenes választ.

A levelében leírt diagnózisok rosszindulatú daganatra utalnak. Ezek pontosabb meghatározásához a szövettani leletre is szükség van. A szövettani lelet azért is fontos, mert annak ismeretében lehet eldönteni, hogy milyen onkológiai kezelésekre van szükség, illetve lehetőség.

Az, hogy a diagnózisok között mind a hasnyálmirigy-daganat megemlítésre kerül (mely szerv a has felső részében helyezkedik el), mind a lentebb lévő petefészek esetleges daganata, azt sejteti, hogy a hasban szétszóródott rosszindulatú daganatos betegség van. A zárójelentés részletesebb információkat is tartalmazhat, amelyek megértésében háziorvosuktól is kérhetnek segítséget.

Valószínűleg onkológiai konzíliumra lenne szükség, lehetőleg a szövettani lelet birtokában, azonban ha az még hosszabb ideig nem áll rendelkezésre, akkor esetleg szövettani lelet nélkül is, hiszen onkológus szemmel további vizsgálatokra is szükség lehet annak érdekében, hogy meg lehessen határozni a betegség kiterjedtségét (képalkotó vizsgálatok például a távoli áttétek megítélésére, kizárására).

Ezek az eredmények is befolyásolják azt, hogy milyenek a kilátások, mennyi túlélésre lehet nagyjából számítani, milyen lehetőségek vannak a kezelésre.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Top