Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel

Férjem gerincműtéte után derült fény a betegségére. 2007 novembere óta kapja a hormonkezelést (Flutamid tabletta és 3 havonta injekció), illetve a csontáttétek miatt biszfoszfonát (infúziós) kezelést. Áttétek a gerincoszlopán és a csípőcsontján vannak.

Azt olvastam, hogy fogászati beavatkozások (foghúzás, gyökérkezelés) nagyobb kockázattal járnak a biszfoszfonát kezelés alatt. Az lenne a kérdésem, hogy mik ezek a kockázatok?

A másik kérdésem pedig, hogy a fenti gyógyszerek okozhatnak-e gyomor és bélrendszeri panaszokat, mivel azt vettem észre, hogy az utóbbi időben (két-három hónapja) férjemnek néha nagyon kellemetlen szagú a lehelete és nagyon erős, savanyú izzadságszaga van (de ez nem mindig), és szelek kínozzák.

A biszfoszfonát kezelések egyes készítményeinek alkalmazási előírásában szerepel, hogy a biszfoszfonátok alkalmazása mellett állkapocs oszteonekrózis, vagyis csontelhalás jelentkezett, s hogy az ilyen esetek jelenetős része fogászati beavatkozással, foghúzással állt kapcsolatban, amelyet követően gyakran csontgyulladásra jellemző tünetek, nem gyógyuló foghúzási sebek jelenlétét tapasztalták. Ugyanakkor az állkapocs oszteonekrózis egyéb kockázati tényezői közé tartozik önmagában is a daganatos betegség, a szteroidok és/vagy a kemoterápia alkalmazása (levele alapján ilyen kezelést a férje nem kap), illetve hajlamosíthat rá a rossz szájüregi higienia, elhanyagolt fogazat is.

Gyomor-bélrendszeri panaszok ritkán fordulnak elő a prosztatadaganat hormonkezelése vagy az infúziós biszfoszfonát kezelés mellett, ez utóbbinál körülbelül minden 20. betegnél – de a hányinger, puffadás ezekben az esetekben is az infúziós kezelés utáni 1-2 napban jelentkezik, hosszabb távon nem jellemző. Panaszait említsék meg a következő kontroll idején a férjét ellenőrző orvosnak, aki a beteg és a betegség alaposabb ismeretében tanácsot adhat, esetleg vizsgálatot kezdeményezhet. 

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatabajok
Fájdalomcsillapítás
Csontáttétek a daganatos betegségben
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma
Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top