Rosszindulatú prosztatarák (jelige: apa)

Édesapám 81 éves. Januárban vérvizeléssel és vizelet elakadással került kórházba. Megoperálták, a szövettan a prosztata rosszindulatú daganatát mutatta ki. Androcur nevű gyógyszert kapott, napi 2×1 adagban. Kb. három hete kezdett fulladni, fáradt, gyenge.

Több vizsgálaton esett át, kardiológia, tüdőgyógyászat, csontizotóp, PSA. Mindegyik eredménye negatív, kivéve a vérképet, ami nagyfokú vérszegénységet mutatott. A műtét előtt 3 zacskó vért kapott, a kórházból kijövetelkor a vérképe teljesen jó volt, jól is érezte magát, energikus volt. 3-4 hét múlva kezdett gyengülni és azóta lassan, de folyamatosan gyengül, rossz a közérzete, erősen fullad.

Mi lehet az oka és milyen vizsgálatot lenne még célszerű elvégezni, hogy kiderüljön, mi okozza ezt az állapotot?

A fulladás oka lehet egy jelentősebb vérszegénység, mert ilyenkor nincs elegendő vörösvérsejt a szervezetben, amely képes lenne szállítani az oxigént a test különböző részeibe. Bár nem említette, feltételezzük, hogy a kivizsgálás részeként mellkasi röntgenvizsgálat is történt, mert a fulladás lehet tüdő eredetű is. Azt, hogy az anaemizálódás (vészegénnyé válás) hátterében mi állhat, a mostani kivizsgálást szervező orvostól lenne érdemes megkérdezni, aki valamennyi lelet ismeretében válaszolhat erre a kérdésre.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatabajok
Fájdalomcsillapítás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csontáttétek a daganatos betegségben
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top