Rosszindulatú szarkóma (jelige: Vasvár)

Édesanyámat két hónappal ezelőtt műtötték. Eltávolították a bal vesét és a lépét, és egy csecsemőfej nagyságú daganatot. A daganat rosszindulatú, az onkológus azt mondta, hogy szarkóma jellegű, de ez nem okoz áttétet, hanem kiújul. Most a CT mégis azt mutatta ki, hogy a felső lebeny 2-es segmentumában 11 mm átmérőjű, szabálytalan alakú, puha gócárnyék látható a tüdőben, mely a pleurát megközelíti. A hasban met. vagy recidíva nem ábrázolódik. A bal csúcsban met-re susp. gócárnyék.

Ez mit jelent? Mire számíthatunk?

A szarkómák (lágyrészszarkómák, csontszarkómák) típusos áttétképző helye a tüdő, az áttétek nagyon gyakran a tüdő állományában jelentkeznek először.

A met-re susp gócárnyék azt jelenti, hogy metastasisra (vagyis áttétre) gyanús gócárnyékot véleményezett a CT-t értékelő radiológus a felvételek alapján. Mivel az elváltozás közel van a pleurához, vagyis a tüdőt borító mellhártyához, tüdőgyógyász vagy tüdősebész dönthet arról, hogy lehet-e ebből az elváltozásból citológiai vizsgálatra mintát venni, vagy esetleg további képalkotó vizsgálatok végzését lehet megkísérelni ahhoz, hogy eldöntsék, a leírt gócárnyék rosszindulatú folyamat része-e.

Amennyiben korábban már történt mellkasi CT vizsgálat, akkor a mostani felvétel és a korábbi felvétel összehasonlítása megmondhatja, hogy olyan gócról van-e szó, amely már régóta ott van, vagy újonnan megjelent elváltozásról. Ez utóbbi inkább daganatra utal.

Amennyiben a tüdőben csak 1-2 áttét van, és a hasból az elsődleges daganatot sikerült eltávolítani, akkor az onkológus és a tüdősebész dönthet arról, hogy van-e az áttét sebészi eltávolítására (metasztazektómia) lehetőség.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat
Tüdőrákban időt nyerni

Top