Sarcoma a combban, felkarban (jelige: Erdély)

Édesanyámnak 38 évesen rosszindulatú légyrészdaganatot távolítottak el a combjából. Átesett minden kezelésen (kemo, sugár), 4 évre rá kiújult. Sajnos nem lehetett megmenteni a lábát, amputálni kellett, mert nagyon nagy volt a daganat, 13x11x12cm. Diagnózis: Tu.recid.reg.fem.l.d.(synovialis sc.). Ismét kapott kemoterápiát. Egy fél év telt el azóta és most a felkarcsontjában fedeztek fel elváltozást.

Tisztán szeretnék látni, mi jön ezután, ismét kezdődnek a kezelések elölről, mire kell felkészülni, a grade III-ból átlépett a IV-be? Arra kérem adjon meg egy időintervallumot, nagyon fontos lenne, mert kisbabát szeretnék, s bizonytalan vagyok, hogy ebben a helyzetben bevállaljam-e?

Nem a grade változhatott, ami a daganat szövettani rosszindulatúsági fokára utal, s a grade III agresszív daganatot jelöl, hanem a stádium. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a felkarban a combban korábban leírt szinoviális szarkóma (synovialis sc.) áttéte (metasztázisa) igazolódik, akkor valóban IV. stádiumú, vagyis áttétes, a szervezetben az eredeti (primer) daganattól távoli szervben is megjelenő betegségről van szó.

Azt, hogy jelenleg sebészileg ez az elváltozás eltávolítható-e, befolyásolja, hogy más szervben van-e jelenleg kimutatható áttét. A szarkómák leggyakrabban a tüdőbe adnak áttéteket, de más szervben is megjelenhet a daganat szóródása. Amennyiben a felkarban daganatról van szó és az műtétileg nem eltávolítható, akkor valószínűleg kemoterápiás kezelést javasolnak, bizonyos esetekben esetleg a tumor sugárkezelését. Mindemellett nagyon fontosak a tüneti kezelések, fájdalomcsillapítás, s ugyancsak nem elhanyagolható a lelki-érzelmi támaszadás ebben a nehéz élethelyzetben.

Nem tudunk időintervallumot adni, még akkor sem, ha tudjuk, hogy a gyermekvállalás nagyon fontos döntés, amit a közeli hozzátartozó, vagyis édesanyja krónikus betegsége befolyásolhat.

Kapcsolódó cikkek:
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Lágyrészből kiinduló sarcoma
Lágyrészből kiinduló sarcoma: mégsem lipóma
Elrákosodhat a lipoma?
Lipomák szaporodása – szarkomaveszély?
Liposarcoma a combban: kiújulhat?
Szarkóma a combban 38 évesen

Szarkóma: csontáttétek fájdalomcsillapítása

Osteosarcoma az arcüregben
Liposarcoma kiújulási esélyei
Ewing sarcoma: a gyógyuláshoz vezető út
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen
Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat

Top