Sigmabél-végbél tumora (jelige: mama daganata)

69 éves Édesanyámnak tegnap a végbéltükrözés során a sigmabél-végbél határán rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. A lelet alapján a Nyh végig ép. A rectum felső harmadában 9-15 cm-ig a fal bal oldalán lument kissé szűkítő kifekélyesedő necrotikus lepedékkel fedett polyomid tumor látható. A vizsgálatra azért került sor, mert a márciusban végzett PET CT vizsgálat a retrosigmoidalis átmenet területén malignitást írt le. A PET CT eredménye a többi szervekre vonatkozóan teljesen negatív.

Az előzményekhez tartozik, hogy Édesanyámnak múlt év őszén egy árnyékot találtak a tüdején, ami miatt megműtötték és PET CT-re is elküldték. A műtét problémamentesen zajlott le és a szövettan eredménye is negatív lett.

Meg szeretném kérdezni, hogy a sigmabél-végbél szakaszán talált rosszindulatú daganat hogyan gyógyítható és milyenek a gyógyulás esélyei. Kérem jelezze azt is, ha van bármilyen kiegészítő kezelés, gyógyszer, terápia, ami a gyógyulást elősegíti.

A felfedezett daganat esetén, különösen ha nincs távoli áttét (és levele alapján a PET CT máshol nem írt le daganatra gyanús folyamatot) a műtéti eltávolításra törekednek. Az operáció során derül ki, hogy a daganat technikailag eltávolítható-e, nem szűrte-e be olyan mértékben a környezetét, hogy a folyamatot inoperábilisnak (nem megoperálhatónak) minősítsék.

A műtét során eltávolított daganatból, vagy az ekkor kicsípett szöveti mintából részletes szövettani vizsgálat történik, s ez alapján lehet eldönteni, hogy milyen további kezelésre van szükség, illetve lehetőség. Amennyiben a bélrákot műtétileg el lehet távolítani, az esetek jelentős részében akkor is szükség van műtét utáni, úgynevezett adjuváns kemoterápiás (citosztatikus) kezelésre, amelynek az a célja, hogy csökkentse a daganat későbbi kiújulásának, illetve áttétképződésének kockázatát.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák, újbóli kemoterápia
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top