Sokadik fibroadenoma, tervezett gyermekvállalás

2008 nyarán és 2009 telén is eltávolítottak egy-egy, később C2-es eredménnyel „végzett” fibroadenoma-t mindkét mellemből. Idén ismét felfedeztek egyet UH vizsgálat során. Az orvosom azt javasolta, ha mintavétel után a citológiai eredmény C2-es, vagy annál rosszabb lesz, el kell gondolkodnunk az újabb műtéten annak ellenére, hogy a jelenlegi daganat egyelőre még csak 7 mm-es. (Az első 21 mm-es volt, de évekig nem változott a mérete, a második egy év alatt nőtt 16 mm-esre, a mostani pedig fél éve még nem volt.)

Szüleim aggódnak, és javasolják, hogy menjek el másik orvoshoz is. Én 100%-ig megbízom mind az UH szakorvosban, mind a sebészben, akik évek óta nyomon követik a gondjaimat.

Csak megerősítésre lenne szükségem, hogy jól döntök-e, ha az eredmény függvényében újabb műtétnek vetem alá magam, hogy a jövőre tervezett gyermekvállalást meglévő daganat nélkül „kezdhessem el”, esélyt sem adva így arra, hogy egy ugyan jóindulatú daganat a hormonális változásokra esetlegesen rosszul reagáljon?

A fibroadenomákat általában akkor szokták eltávolítani, ha növekednek. Mivel a C2-es eredmény nem jelent rosszindulatú elváltozást, a talált, még kicsiny elváltozás eltávolítása részben az Ön döntésétől is függ. A hormonális változások néha valóban okozhatják a fibroadenomák növekedését.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fibroadenoma és ciszta a mellben
Fibroadenoma a mellekben?
Fibroadenoma: ciszták vagy kiújulás?
Fibroadenoma lelete
Fibroadenoma és ciszta a mellben
Benignus daganat a mellben és fogamzásgátlás
Jóindulatú daganat jellemzője
Emlőtumor szövettani vizsgálata
Mammográfia utáni mintavétel
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellműtét után 9 hónappal
Fogamzásgátló?
Mammográfia: adenoticus emlők

Top