Sokszoros áttétek (jelige: sürgős megoldás)

Édesanyám már 7. éve küzd a rákos megbetegedés különböző fajtáival. Először a mellében találtak, onnan sikerült kiűzni, de az 5. évben a nyaka mellett egy nyirokcsomóban újból előjött. Azt is sikerült eltávolítani, mind a két esetben kemoterápiát kapott. Egy évre rá pedig a májában találtak újabb daganatot. Már a legelején is azt mondták az orvosok, hogy nagyon agresszív fajta alakult ki nála, melyek a női nemi hormonokra gerjedtek, tehát 46 évesen mesterségesen előállították nála a menopauzát.

Legutóbb gyógyszeres kezelést kapott 2 héten át, de az utolsó bevétele után a létező összes mellékhatást produkálta (felfekélyesedett a szája, gyomra, teljes bélrendszere – 3 hétig infuzión volt a kórházban).

Szóval a legnagyobb gond az, hogy már több gyógyszeres és kemoterápiás kezelést nem bír a szervezete, viszont a májában lévő daganat nem csak simán szaporodik, hanem hatványozódik, 3-4 hónap alatt a duplája lett. Most van egy 7 cm-es és több kisebb, tehát a műtétet sem javasolják.

Kérdésem: mégis mit lehet tenni!? Az orvosok csak huzogatják a vállukat, és nem sok mindent mondanak.

És a legrosszabb: rengeteg alternatív módszert kipróbáltunk már. Természetgyógyász, Noni, Avemar, makrobiotikus étkezés, stb.

Van valami olyan alternatív módszer vagy nem gyógyszeres kezelés, ami szóba jöhet ebben az esetben? Láttam egy cikkben az etanol injekciót vagy a roncsolás módszert. Ez ebben az esetben hatásos lehet?

Édesanyjánál nagy valószínűséggel ugyanaz a betegség üti fel a szervezet különböző részeiben a fejét, azaz képez nyirokcsomóáttétet, majd májáttétet. Egy ilyen, a szervezetben több helyen aktívan megjelenő betegség esetén a szisztémás kezeléstől várható eredmény (tehát a daganat növekedésének lelassítása, esetleg a májátétek méretének csökkentése), ezeken belül is elsősorban nem a hormonkezeléstől, hanem a különféle kemoterápiás gyógyszerektől.

Az áttétes emlőrák kezelésében elég sokféle gyógyszer és kombináció rendelkezésre áll, de lehet, hogy – mint írja – ezek alkalmazását nehezíti, vagy meghiúsítja édesanyja általános állapota, vagy a májműködés romlása.

Az alternatív módszerekkel kapcsolatos részletes tájékoztatás meghaladja ennek az web-helynek a lehetőségeit, s ha jól értjük, édesanyja esetében ezek a szerek sem hozták meg azt a javulást, amelyre ezen készímények tájékoztató- és reklámanyagaiban hivatkoznak.

Sajnos a legtöbb táplálékkiegészítőként, immunerősítőként forgalmazott készítmény esetében nincsenek olyan nagyszámú beteget értékelő, megfelelő statisztikai módszereket alkalmazó klinikai gyógyszervizsgálatok, amelyek megmondanák, hogy milyen betegségben (emlőrákban, béldaganatban, nyelőcsőrákban, tüdőrákban – s annak is melyik típusában), a betegségek melyik stádiumában (közvetlenül műtét után, amikor nincs áttét, vagy áttétes betegnél, stb.) lenne érdemes alkalmazni ezeket a szereket. Ugyanígy arra sem állnak rendelkezésünkre pontos adatok, hogyan befolyásolják bizonyos betegségek bizonyos stádiumaiban a túlélést.

Roncsolásos módszeren feltételezzük, hogy a radiofrekvenciás kezelésre gondol, ám az csak bizonyos májáttét-átmérő és nem túl sok góc esetén javasolható.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Májáttétek, a máj másodlagos rosszindulatú daganatai
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák következtében csontáttétek
Szétszóródott áttétek
Nem műthető, nem kaphat kemót
Kemó és immunrendszer

Top