Stent és szonda, betegszállítás (jelige: gégerák)

Két kérdésem lenne.

1. Mi a különbség a sztent és a szonda között? Édesapámnak sztentet ígértek, majd szondát tettek be, ezért kérdezem.

2. Lehet-e kérni mentős szállítást sugárkezelésére? A férjem nem tud 20 nap szabadságot kivenni, mert nem adnak neki, hogy autóval tudjuk vinni.

Feltételezzük, hogy a stent és szonda kérdése a táplálhatóság biztosítása érdekében merült fel. A szonda általában egy olyan vékony, rugalmas cső, amelyet átvezetnek a szűkületen, és a nyelőcsövön keresztül a gyomorba tudja továbbítani a pépes, folyékony ételt. A szonda kívülről is látszik, általában az orrnál vezetik be.

Stent behelyezésére, a táplálkozás biztosítására leggyakrabban nyelőcsövet szűkító daganatos folyamat esetén kerülhet sor. A stent ugyanakkor nem helyezhető be minden esetben, ez függ a szűkület mértékétől, a daganat elhelyezkedésétől is. Amikor stenttel biztosítják a táplálkozást, ez a cső küvülről nem látszik.

Különféle stent-ek más helyeken is lehet alkalmazni, ahol szűkület okoz zavart.  Például az epeút külső, daganat átlali elzáródásánál ezáltal lehet biztosítani az epe elfolyását, de lehet bizonyos esetekben, pl. a daganatosan összenyomott légcsőbe is stentet tenni, így biztosítva a levegő áramlását.
 
Amennyiben a beteg egészségi állapota miatt nem képes igénybe venni a tömegközlekedési eszközöket, a sugárkezelésre szállításához lehet mentőszállítást kérni, amelyet ilyen esetben a társadalombiztosítás finanszíroz. Ami nehézséget szokott jelenteni, az a beszállításra és a hazaszállításra való várakozási idő, tekintettel arra, hogy nem mentésről, tehát  súlyos állapotban lévő beteg sürgősségi ellátásáról van szó, hanem szállításról.

Az Országos Mentőszolgálaton és az úgynevezett alternatív mentőszolgálatokon kívül vannak kisebb, betegszállításra szakosodott egészségügyi szolgáltatók is. Ezek egy részét társadalombiztosítási finanszírozással igénybe lehet venni, és vannak olyan szolgáltatók is, amelyek a beteg által fizetett szállítási díjért, általában rövidebb várakozási idővel vállalják a beteg kezelésekre szállítását.

Top