Sugár pénzért (jelige: segitség a barátnőmnek)

Barátnőm, aki az USA-ban él (magyar), rákbeteg: mellrák csont metastázissal és nyirokcsomó metastázissal együtt. Jó kezelést kap egy ottani kórházban, lezajlott sebészeti ellátás után kemotherápia, stb. Mostanában nyugalmi állapot volt, jók voltak a vértesztek és nem voltak újabb daganatok. Barátnőm elhatározta, hogy hazalátogat Karácsonyra és megvette a repülőjegyét is (1 hónapot szeretne itt tölteni), és pár nap múlva indulnia kell.

Azonban újabb daganatokat észlelt jobb mellkas, nyak, has és a lumbaltájékon. Kap egy besugárzást az USA-ban, de valószínűleg kellene még kapnia a továbbiakban is, amikor itthon tartózkodik. Természetesen a kezelést kifizetné.

Vajon mennyibe kerülhet egy ilyen kezelés? Hova tudok fordulni ebben az ügyben és kihez (budapesti illetőségű vagyok)?

Budapesten két helyen és több vidéki onkológiai centrumban is van sugárkezelés lehetőség, ezekről a honlapunk főoldaláról elérhető térkép segítségével tájékozódhat. A kezelőhelyeken kaphat információt a kezelés költségéről is, mivel feltételezzük, hogy a barátnőjének nincs magyar egészségbiztosítása.

A sugárkezelés – tekintettel a folyamatosan fejlődő technológiára, és az ezeknek a működtetéséhez szükséges, a sugártervezésben és sugárkezelésben jártas szakembergárdára – meglehetősen költséges beavatkozás,  több százezer forintos nagyságrendű is lehet. Az összeg függ attól is, hogy pontosan milyen sugárkezelést kell adni, ennek megtervezése előtt kell-e úgynevezet TOP CT vizsgálatot csináltatni, hányszor kell menni sugárkezelésre, stb.

A sugárkezelésekre előjegyzést szoktak adni. Szintén a sugárterápiás központokban érdeklődhet, hogy várhatóan mikorra kaphatnak helyet.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A besugárzás módja, a szövetek terhelhetősége

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Sugárveszély újszülöttre?
Sugárterápia és gyerekek
Hosszútávú mellékhatások
Sugár utáni terhesség

Top