Sugár utáni terhesség (jelige: gyermekvállalás)

30 éves vagyok. Januárban conisatio-t (in situ) végeztek rajtam, februárban pedig egy 8 év után kiújult sarcomát távolítottak el a bal oldali sérvkapumból. Sugárterápián vettem részt május 10-től július 6-ig (60 GY) – tervezés után, de kitakarás nélkül.

Gyermekvállalás kellős közepén vagyunk, 2 hónapja próbálkoztunk amikor januárban jöttek a gondok. Kemoterápiát nem kaptam, nem is kapok. Az egy hónapja végzett kontrollvizsgálatok jelenleg mindent rendben találtak (a sugárkezelést követő nyirokcsomó duzzanatokon kívül, ami normálisnak tekinthető).

Kérdésem, hogy mennyi időt kell várnom a teherbeesésig ahhoz, hogy a káros sugarak ne okozzanak a magzatban degeneratív elváltozást, vagy bármilyen betegséget?

Nincs egységes állásfoglalás a szakirodalomban, hogy egy kiújult rosszindulatú daganatos betegség kezelése, operációja után mennyi időt tanácsos várni egy esetleges gyemekvállalásig, mikor csökken elég alacsonyra a kockázata a betegség ismételt kiújulásának. Sajnos azt nem mondhatjuk, hogy egy kiújult sarcoma műtéte és sugárkezelése után ugyanolyan alacsony a betegség megjelenési valószínűsége, mint egy olyan nőnél, akinél ez a betegség soha nem jelentkezett.

A sugárkezelés potenciálisan valóban károsíthatja a petesejtet, ennek kockázatáról a sugárkezelést végző szakorvost érdemes kérdezni, illetve ezzel kapcsolatban a genetikai tanácsadáson történő részvétel lehetősége is felmerül.

Kapcsolódó cikk:
Sugárterápia a tumorok ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyötrődő kismama
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Mellrákosként gyermekáldásra várva
Kemoterápia után lehetek-e terhes?
Terhesség emlőrák után
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban

Top