Sugárkárosodás a májban? (jelige: diszkrét)

Ez év szeptemberében liposzarkómát (liposarcoma) távolítottak el a jobb vesével együtt, a szövettan a vesét teljesen rendben találta. A képalkotó eljárást követően áttátet nem találtak. Az onkológus javasolta, hogy a mikrosejtek miatt sugárterápiában részesüljek. Ezt november 20-án kezdték. Előtte, október 31-én voltam egy ultrahangon, szintén nem volt semmi gond.

A 13. sugár után újra elmentem egy magán ultrahang vizsgálatra, ahol a májra a következőt írták: a jobb lebeny segmentumnek megfelelően kb. 6 cm-es területen a környező májszerkezetnél minimálisan echodúsabb és inhomogénebb szerkezetű terület ábrázolódik. Az intra és az extrahepatikus epeutak nem tágabbak. Cholecysta szinte teljesen contrahált, ezért biztonsággal nem vizsgálható (megjegyzés: ettem előtte). UH vélemény: Igen discret soliter intrahepatikus elváltozás, aminek UH megjelenése nem típusos.

A doktornő feltételezte, hogy a sugárzás miatt van ez az elváltozás, mivel a jobb veseágyat sugarazzák és a májelváltozás pont ezen a részen van. Kérem, válaszoljanak Önök hogy látják? Hat hete még nem volt semmi!

Ahogyan a lelet is írja, a májelváltozás megjelenése „nem típusos”, ezért feltételezésünk szerint a vizsgáló orvosnő is csak szóban feltételezte, hogy összefügghet a „discret” vagyis „csekély” elváltozás a sugárkezeléssel.

A leletet érdemes lenne megbeszélni a sugárterapeuta kezelőorvossal, aki részleteiben ismeri a korábbi ultrahang és/vagy CT leleteket, ezáltal magyarázatot adhat erre az eltérésre vagy kontrollvizsgálatot végezhet az Ön által kezdeményezett UH vizsgálat leletének ismeretében.

Kapcsolódó cikk:
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csonttáttét a daganatos betegségben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:

Óvintézkedés kemoterápia és sugárkezelés után
Sugárterápia mellékhatásai
Epitheloid sarcoma
Sarcoma a combban
Váladékos daganat
Sarcoma 28 évesen

Top