Sugárkezelés és gyermeknemzés (jelige: tanitoneni)

Kérdésem: az apuka nyirokmirigy rákra 16 sugárkezelést szedett fel májusban. Azóta tünetmentes. Felesége most, márciusban 1 hónapos terhes. A születendő gyermekre ez milyen hatással lehet?

Nagy valószínűséggel a közel egy éve kapott sugárkezelés nincs közvetlen hatással az egy hónapja fogant gyermekre, tehát a sugárdózis nem raktározódik a szervezetben, s nem károsítja most a már megfogant magzatot. Leveléből nem derül ki, hogy a sugárkezelés után volt-e szükség még valamilyen kezelésre, kapott-e a beteg kemoterápiát, esetleg még a gyermeknemzés idején is. (A sugárkezelés helyi kezelésnek számít, hiszen jól irányzottan alkalmazzák a sugárnyalábot, a kemoterápia szisztémás kezelés, mert az egész szervezetre hat.)

Az, hogy közvetett hatással a rosszindulatú betegség hogyan lehet a születendő gyermekre, milyenek az apuka gyógyulási esélyei, mekkora esetlegesen a betegség kiújulásának kockázata, erről a rosszindulatú betegség miatt az apát kontrolláló szakember tud csak felvilágosítást adni. Ez nagyon sok tényező függvénye, ismerni kell hozzá pontosan a betegség természetét, a terápia eredményességét, kilátásait.

Kapcsolódó cikkek:
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Segítség rákbetegeknek és családtagjaiknak
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben?!
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás

Korábbi kérdések és válaszok a gyermekvállalásról:
Célzott kobalt sugárkezelés és gyermeknemzés
Sugárkezelés és gyermekvállalás
Gyermekvállalás sugárkezelés után
Gyermeknemzés vagy spermabank

Kemoterápia utáni gyermekvállalás
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Leukémia és gyermeknemzés
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után

Top