Sugárkezelés és gyermekvállalás (jelige: szerelem)

Párom agydaganatát sugárral kezelik. Az érdekelne, hogy ez milyen hatással lehet a gyermeknemzésre, illetve, hogy mennyivel a kezelés után érdemes gyermeket vállalni? Milyen kockázattal jár, ha ezen időszakban vállalunk gyermeket?

Leveléből nem derül ki egyértelműen, hogy a beteg nő vagy férfi, megfogalmazása alapján utóbbit valószínűsítjük. Ettől függetlenül ugyanakkor a sugárkezelés alatt nem szabad gyermekvállalásban gondolkozni, a sugárkezelés károsíthatja a megfogant embriót, magzatot. Azt, hogy az agyi sugárkezelés után mennyi időt kell várni, a kezelőorvossal érdemes megbeszélni.

Leveléből nem derül ki, hogy milyen típusú agydaganatról, elsődleges agydaganatról vagy agyi áttét(ek)ről van-e szó. Azt, hogy az agydaganatot sugárral kezelik, azt valószínűsíti számunkra, hogy a műtéti eltávolítására nem volt lehetőség. Ez viszont a hosszútávú életkilátások vonatkozásában valószínűleg rontja a gyógyulási-túlélési esélyeket.

Gyermekvállalásnál ezeket a kérdéseket is meg kell fontolniuk, hiszen lehet, hogy egy megfogant gyermeket esetleg egyedül kell felnevelnie. Ezekről a kérdésekről egymással is nyíltan kell beszélniük, s a lehető legtöbb információt megszerezni a párját kezelő orvosoktól is.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Segítség rákbetegeknek és családtagjaiknak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyermekvállalás sugárkezelés után
Gyermeknemzés vagy spermabank

Kemoterápia utáni gyermekvállalás
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Leukémia és gyermeknemzés
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után

Top