Sugárkezelés, sűrű nyálképződés (jelige: laphám)

Édesanyámnak 1 éve diagnosztizált laphámrákja van, amit sugárkezeléssel „visszaszorítottak”, de a folyamatosan megújuló mellékhatások közül most járunk a legrosszabbnál. Kb. 3 hónapja komoly nyelési problémák keletkeztek, és márc. 11-én orrszondát kapott, amit április 27-én PEG-re cseréltek. A táplálás működik, természetesen tápszerrel.

Mint gondolom tudják, a sugárkezeléstől a hígnyáltermelő mirigy károsodott, így csak az iszonyú sűrű nyála van, amit nem tud lenyelni, megreked valahol a torok aljában, és kínkeserves krákogások közepette tudja csak szabaddá tenni a torkát. Kaptunk műnyálat, de nem segít.

Tanácsra, termékajánlásra lenne szükségem, hogy tudnánk ezen könnyíteni valami nyákoldó, vagy bármi segítségével? Válaszukat előre is köszönöm, türelmetlenül, s mégis türelemmel.

Feltételezzük, hogy nyelőcsőrákja van édesanyjának, esetleg valamilyen fej-nyaki daganata és a sugárkezelés célja az volt, hogy az egyébként nem műthetőnek véleményezett daganatot legalább átmenetileg megkisebbítsék.

Az orvossal való megbeszélés alapján kaphatnak felvilágosítást arról, hogy most kezelési mellékhatásról van-e szó, vagy a daganat elkezdett ismét növekedni, mint az sajnos gyakran megtörténik. Ebben az esetben az ismét növekedésnek induló daganat gátolja a nyelést, ezért került sor az orrszonda behelyezésre, majd tartósabb megoldásként a gyomorba a PEG behelyezésre, amelyen keresztül biztosítható, hogy a bélbe tápanyag jusson.

A nyálképződés zavarával kapcsolatban sajnos korlátozottak a kezelési lehetőségek, ilyen esetben az úgynevezett nyákoldó készítmények általában nem segítenek.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Nyelőcsőrák
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
A szájüreg szűrése és önvizsgálata

Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Nyelvgyökrák kezelése és esélyei
Nyelvgyökrák: műtét helyett más protokoll
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top