Sugársebészet és biológiai kezelés (jelige: hbaba)

Szeretnék érdeklődni, hogy a sugársebészeti és biológiai kezeléseket hogyan lehet igénybe venni? Nagymamám agydaganatát Szombathelyen kezelik sugárterápiával, de olvastam, hogy a sugársebészet sokkal pontosabb kezelést biztosít, illetve a biológiai kezelés az immunrendszert erősíti, amire ilyenkor különösképp szüksége van a betegnek.

Bizonyos esetekben jobb az általános sugárkezelés, akár a teljes koponya besugárzás (WBRT: whole brain radiotherapy), más – körülírt – esetekben előnyösebb lehet az úgynevezett sugársebészeti beavatkozás, ami a sugárkezelés egy fajtája. Erről mindig az adott beteg és a daganatok pontos tulajdonságainak ismeretében lehet dönteni, tehát nem lehet általánosságban kijelenteni azt, hogy az egyik vagy a másik módszer-e a jobb.

Leveléből nem derül ki, hogy nagymamájának elsődleges agydaganata van-e vagy valamilyen, a szervezet más helyén lévő elváltozás adott-e agyi áttéteket. Ez is alapvetően befolyásolja a betegség megítélését.

Az úgynevezett biológiai kezelések (más néven célzott kezelések vagy target terápiák) funkciója nem az immunrendszer erősítése, hanem a daganatsejtek célzott pusztítása. Azt feltételezzük, hogy a biológiai kezeléseknél ezekre a célzott kezelésekre gondol, amelyek bizonyos daganattípusokban a ráksejteken lévő „célpontokba” beletalálva, vagyis speciális fehérjecsoportokhoz kötődve képesek úgy beavatkozni a ráksejtek működésébe, hogy azok osztódása és/vagy áttétképződése lassuljon. Ugyanakkor nem minden betegségtípusban léteznek célzott terápiák, azokat pontosan körülhatárolt jellemzőkkel bíró betegségek esetén célszerű csak adni, s gyakran kemoterápiával kombinálva.

Ha a biológiai kezeléseken esetleg a természetes hatóanyagokat, például étrend-kiegészítőket érti, azokról nem állnak rendelkezésre olyan tudományos bizonyítékokon, nagyszámú betegek bevonásával történt kutatási eredmények, amelyek azt bizonyítanák, hogy érdemben befolyásolnák egy agydaganatos betegség lefolyását. Az „immunrendszer erősítése” egy nagyon tágan használt fogalom, nagyon sokszor élnek vele a termékek promóciójában is, ám legtöbbször nemigen van megfogalmazva, hogy mire is alapozzák a kedvező hatást, s tulajdonképpen mit is várnak az immunrendszer erősítésétől például egy agydaganattal kezelt betegnél.

A daganatra ható kezelések mellett fontos, hogy odafigyeljenek a tüneti kezelésekre is, például a megfelelő fájdalomcsillapításra, az idegrendszeri tünetek enyhítésére, s arra, hogy a lehetőségekhez képest a betegnek minél kevesebb panaszt kelljen elviselnie. Természetesen mindezek mellet fontos a beteg igényeihez igazodó lelki-érzelmi támaszadás is a környezet, a családtagok részéről.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Áttétek az agyban: a koponyában nincs helye a tumornak
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Daganatok jellemzői
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gammakés agydaganatnál, pillangó tumor
Agydaganat/érdaganat
Daganattal a fejben terhesség, szülés, szoptatás?
Agydaganattal 100 évig?
Agydaganat, szívelégtelenség

Agyi áttétek: lehetséges agyműtét?
Agydaganat: perifocalis oedema

Agyműtét utáni depresszió
Anaplasticus oligoastrocytoma
Visszatérő agydaganatok
Agydaganat 3 hét alatt?
Glioblastoma multiforme kórjóslata
Agydaganat és immunerősítés

Súlyos agydaganat: esély a felépülésre, kiújulásra
Glioblastoma multiforme
Astocytoma agydaganat
Agydaganat, Grade 3-4
Agydaganat: tévedhet a szövettan?
Agydaganat: Medrol és gyomorvérzés
Agydaganat típusa
Agydaganat kezelése, esélyei
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Kiújult agydaganat műtéte
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top