Sugárterápia mellékhatásai (jelige: emlőrák)

Melyek azok a mellékhatások, amelyek hónapokkal vagy egy évvel később jelentkeznek? A sugárterápia mellékhatásaira gondolok. Lehet-e egy évvel utána mellhártya gyulladás a következménye? A sugárzott területen, a borda alatt egy dudor-féle van kialakulóban, amely nem kötött. A háziorvos azt mondta, hogy zsírcsomó.

Amennyiben a sugárkezelt területbe a tüdő, illetve a mellhártya is belekerült, akkor lehet késői mellékhatás a mellkasi folyadékgyülem kialakulása, amit hívhatnak mellhártya gyulladásnak is. Ritkán kialakulhat a tüdő állományának fibrózisa, ami az adott területen ronthatja a légzési működéseket.

A sugárkezelés tervezésénél a kezelést úgy igyekeznek megadni, hogy a sugárdózis a daganat-kiújulás szempontjából legnagyobb kockázatú helyen legyen a legnagyobb, és a környező szervek (pl. tüdő, szív) sugárterhelését a tervezés során igyekeznek minimalizálni.

A borda alatti csomó természetesen lehet zsírcsomó, erre utal az is, hogy nem kötött. Amennyiben azonban újabban kialakuló vagy növekvő elváltozásról van szó, mutassa meg onkológusának is, aki eldöntheti, van-e szükség citológiai mintavételre ahhoz, hogy az elváltozás jó vagy rosszindulatúságát tisztázzák.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárterápia és mellékhatásai
Emlőrák

Korábbi kérdés és válasz a témában:
Megvastagodott műtött mell

Top