Sugárterápia tapasztalatai (jelige: dömécske)

Édesapámnak augusztusban diagnosztizálták a tüdőrákot, utána áttétek keletkeztek a hörgőkre, hangszálakra, csontra és most az agyban is. Hétfőn kezdődik a sugárkezelése. Erről szeretnék többet tudni, ha valaki átélte ezeket a dolgokat, vagy családtagja, szeretném, ha megosztaná velünk a tapasztalatait.

Nem tudjuk pontosan, hogy jelenleg hova terveznek sugárkezelést: amennyiben az agyi áttétek nem operálhatóak, akkor sugárkezeléssel lehet átmenetileg gátolni a növekedésüket. Az agyi áttétek körül gyakran van vizenyő (ödéma) is, amely a sugárkezeléssel párhuzamosan átmenetileg fokozódhat, és ez általában az idegrendszeri tünetek átmeneti rosszabbodásával járhat – ennek kivédésére gyakran adnak vízhajtó(ka)t, szteroid tartalmú gyógyszereket.

Sugárkezelést lehet adni a csontáttétekre is: ha azok nagy fájdalommal járnak, akkor a sugárkezelés részben mérsékli ezt a fájdalmat, részben az adott területen pusztítja a csontáttéten belül a rákos sejteket, s gátolhatja vagy késleltetheti a csont összeroppanását. Az elsődleges tüdőtumort is lehet sugárkezelni, de általában csak akkor, ha nincsenek nagyszámú távoli áttétek.

Édesapja állapotában a sugárkezelés célja valószínűsíthetően a daganat rosszabbodás lassítása, gátlása, s így az életminőség javítása. Mivel egy beteg a besugárzott területtől, a fizikai és lelkiállapotától függően másként reagálhat a sugárkezelésre, nehéz előre megjósolni, hogy édesapjánál ez miként alakul, illetve milyen mellékhatásokra lehet számítani. Az általános tudnivalókról a kapcsolódó cikkeinkben sok információt találhat, a részletekről pedig a kezelést végző sugárterapeutától kérhet felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Csontáttétek a daganatos betegségben
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top