Súlyos cervicalis dysplasia

Cin2, súlyos cervicalis dysplasia – ezt az eredményt kaptam, ez pontosan mit is jelent? Valóban nagyon súlyos és rossz? Mennyire veszélyes? A meddőség fenn állhat? A méhszáj-kimetszést hogyan végzik, a hasat vágják fel, más módszer alkalmazható? Fertőzés veszélye fenn állhat? CIN2 mit jelent? Egy 20 éves lány, aki nagyon fél.

A CIN azt jelenti, hogy „cervicalis intraepithelialis neoplasia” vagyis olyan rák (neoplasia), ami még helyileg található, nem invazív (tehát nem szűri be a környezetét, nem ad áttéteket). A nőgyógyászati rákszűrés során levett citológiai leleten ez az eredmény.

CIn1, CIn2, CIN3-ról szoktak beszélni, attól függően, hogy a kezdődő daganatban milyen gyors a sejtosztódás, illetve hogy helyileg milyen ennek a kicsiny daganatnak a kiterjedése.

Mivel ez egy citológiai vizsgálat eredménye, általában szövettani vizsgálat szükséges, vagyis a kicsiny daganat kimetszése úgy, hogy csak ép szövetek maradjanak hátra. Ekkor általában konizációra kerül sor, amely egy kúp (kónuzs, conus)  alakú kimetszés a méhszájból (a kúp talpa a hüvely felé néz, a kúp csúcsa a méh ürege felé mutat). Ez egy kicsi műtét, amelyhez nincs szükség a has megnyitásához. Az eltávolított kúpot ezt követően szövettanilag értékelik, amely részben pontosabb diagnózis megállapítását teszi lehetővé, részben ez alapján igazolni lehet, hogy a daganatot az épben távolították-e el.

Minden sebészeti beavatkozásnál fennállhat fertőzés veszélye, de ebben az esetben szerencsére ez kicsi. A méhszáj kimetszése okozhat problémákat egy későbbi terhesség vállalásánál, mert a méhnyak és a méhszáj fontos szerepe, hogy a terhesség ideje alatt zárva tartsa a méhet az egyre fokozódó – a baba, a méhlepény és a magzatvíz súlyából adódó – nyomás ellenére. Ezt a kérdést részletesen a műtétet végző orvossal beszélheti meg a beavatkozás előtt.

Kapcsolódó cikkek:
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Méhtestrák
Nőket veszélyeztető rákok
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kolposzkópia eredménye
HPV vírus, méhszájkimetszés
Méhszájseb és HPV
HPV, méhszájseb, nem múló folyás
Fájdalmas HPV vizsgálat
Öröklődő méhnyakrák?
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Lehetséges méhnyakrák?
Veszélyes méhszájseb?
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Aggodalom a HPV miatt

Top