Súlyos gyomorrák 20 évesen (jelige: gyomor nélkül)

A barátomnak a gyomrában a legrosszabb indulatú rákot diagnosztizálták, most 20 éves. Az immunrendszere gyenge, nem lehet sugárkezelni, az őssejtre sem mehet, mert a DNS lánca (vagy valahogy így magyarázták) nem tudna beépíteni.

A gyomoreltávolításról hallottunk, de nem tudom, hogy ez után ilyen fiatalon miként lehet élni. Mennyire látszik ez kívülről és hogy lehet WC-re menni, vagy szexuális életet élni? Lehet-e gyermeke annak, akinek kiveszik a gyomrát?

Lehet élni gyomoreltávolítás után. Erre a műtétre akkor kerül sor, ha nincsenek távoli áttétek és a gyomor eltávolításával a beteg „daganatmentessé” operálható, illetve esetleg akkor kerülhet sor ilyen műtétre, ha a gyomordaganat jelentős, másképpen nehezen uralható vérzéseket eredményez.

Kívülről a műtétet követően a heg látszik, a táplálkozásban gyakori kis étkezéseket javasolnak, mert az emésztést a gyomor hiánya befolyásolja, időnként olyan állapot alakul ki, amikor az étel túl gyorsan áthalad a tápcsatornán, s ez hasmenések kialakulását eredményezheti.

A szexuális életet maga a gyomoreltávolítás nem befolyásolja közvetlenül, de a rosszindulatú betegséggel való pszichés küzdelem természetesen befolyásolhatja. A gyomor eltávolítása a gyermeknemzési képességet önmagában nem csökkenti, azonban a betegség esetleges sugár- vagy kemoterápiája befolyásolhatja. Egy rosszindulatú betegség kialakulásakor a gyermekvállalásban várakozást javasolnak az orvosok annak érdekében, hogy kiderüljön, az orvosi beavatkozások teljes gyógyulást ereményeznek-e, illetve milyen a kockázata a betegség kiújulásának.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorrák, nehéz műtét
Gyomorrák és májfolt
Hányás a halálig?
Gyomorrák kilátásai
Gyomorrák, szájgomba, tüdőemlóbia
Stent és szonda, betegszállítás

Top