Súlyos gyomorrák (jelige: SOS-Ibolya)

Nagyon nagy segítségre lenne szükségem, de sajnos nem tudom, hogy hova kell fordulni. Megpróbálom leírni a problémát.

Egy nagyon közeli rokonomnak komoly gondjai vannak, mégpedig gyomorrákja van. A legnagyobb probléma az, hogy az a fajta, ami gyomorvizet termel. Több kórházban is volt már (Kékgolyó, Győri Kórház stb.), de sajnos elutasították, hogy nem műthető, mert ott fog meghalni a műtőasztalon. Azt mondják neki, hogy a vizet kellene eltávolítani ahhoz, hogy meg tudják műteni. De sajnos erre nem találják a problémát. Most otthon ül és emészti magát, hogy meddig tart ez az állapot. Egyik kórház sem javasolta neki, hogy feküdjön be és mesterséges módon táplálják, hogy egy kicsit szedjen fel a leadott kilókból. Most gyermektápot és gyógyteát fogyaszt abban a reményben, hogy a tea megöli a rákos baktériumokat.

Szeretném, ha rövid kis tájékoztatásom után valaki olyan orvosnak adnák át a levelemet, aki esetleg tudna rajta segíteni. Amennyiben szükséges a leleteit meg tudom küldeni. De az idő sajnos nagyon gyorsan megy, tisztelettel várom segítségüket.

Feltételezzük, hogy nem gyomorvízről van szó, hanem ascitesről, amit magyarosan hasvízkórnak neveznek – ekkor szabad hasi folyadék van a belek között, s ennek termelődésében gyomordaganatoknál gyakran a hashártya daganatos folyamatának (hashártyai áttétnek, carcinosisnak) is szerepe van.

Ez általában azt jelenti, hogy hiába kerülne sor a gyomorműtétre, a nagy hasi műtét ellenére sem lehetne a rokonát daganatmentesre operálni. Amikor a folyadék nagyon felszaporodik, és feszíti a hasfalat, hascsapolásra is sor kerülhet, de ez nem oldja meg azt az Önök esetében feltételezett problémát, hogy a hashártyán a rizsszemnyi-borsnyi vagy lapszerint terjedő daganatos felrakódások műtétileg nem eltávolíthatóak.

Ilyen esetben – amennyiben a beteg általános állapota, illetve kísérőbetegségei megengedik – kombinált citosztatikus (kemoterápiás) kezeléssel lehet a daganatos sejtek gyors osztódását lassítani, és így a betegséget jó esetben egy időre visszaszorítani.

A fogyás hátterében állhat a kiterjedt daganatos betegség, és állhat közvetlenül a gyomordaganat tápcsatornát beszűkító hatása is. Ha ez utóbbi igazolódik (például konrasztanyagos röntgenvizsgálattal), akkor lentebbi bélszakaszba sztómát (nyílást) helyezve, például a vékonybélbe vezetett szondával, tápszerek adagolásával emelhető a bevitt tápanyag mennyisége.

Ha nincs tápcsatorna-szűkület, akkor is fontos a megfelelő kalória- és tápanyagbevitel, amelynek biztosítására folyékony és por alakú tápszerek is rendelkezésre állnak a szokásos étkezés kiegészítésére. A gyermektápszerek általában nem tartalmaznak elegendő kalóriát.  Bizonyos esetekben, ha a fogyás nem reagál például tápszerek adására, az onkológus felírhat olyan készítményt (megasterol acetat szirupot vagy tablettát), amelyet kifejezetten a daganatos fogyásra törzskönyveztek. Ez javítja az étvágyat, és könnyebbé teszi a tápanyagok beépülését.

Mindezeket a beteg kontrollálását, kezelését végző onkológussal érdemes egyeztetnie. Tápszereket szakorvosi javaslat alapján a háziorvosa is rendelhet.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák, lecsapolás
Petefészekrák és hasvízkór
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomorpolip és tumormarker
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomordaganat gyógyítása
Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Tumor vizsgálati értékei
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése

Top