Súlyos májelváltozás (jelige: remény)

Édesapámnak a kórképe: hepatomegália. Bal lebenyben kiterjedt, összefüggő tumor elváltozással, a jobb lebenyben multiplex metastasisokkal. A bal lebeny folyamata primaer HCC lehetőségét veti fel, melynek igazolására májbiopsia alkalmas. Multiplex Epigastriális lymphadenomegália. Splenomegália.

Őszinte választ szeretnék: tényleg visszafordíthatatlan, semmi remény? Mi, a család mit tehetünk érte? Milyen kezelést javasolnak?

Az Ön által leírt leletek a májban és a hasban kiterjedt rákos folyamatra utalnak, amelynek műtéti eltávolítására nincs lehetőség. Amennyiben a daganat szövettani, citológiai vizsgálata alátámasztotta a hepatocellularis carcinomát (HCC, a májból kiinduló rosszindulatú daganat), valamilyen szisztémás (tablettás vagy infúziós) kezelés jöhet szóba, amennyiben a beteg általános állapota, illetve a laborvizsgálatok eredményei ezt lehetővé teszik.

Nemrég kapott törzskönyvi engedélyt egy sorafenib hatóanyagú tablettás kezelés, amelyet az elsőleges hepatocellularis carcinoma kezelelésében lehet alkalmazni. Jelenleg ezt a társadalombiztosítás a szokásos kórházi ellátás keretében még nem finanszírozza. Amennyiben a beteg alkalmas a kezelésre, úgynevezett egyedi méltányossági kérelemnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz történő benyújtásával lehet hozzáférni a készítményhez: a kérelmet az onkológus és a beteg  közösen nyújthatja be, s ott szakértő bizottság bírálja el.

A legtöbb, amit a család tehet, a beteggel való odafigyelő törődés, a beteg és a kezelőorvos közötti kommunikáció elősegítése, például a megfelelő fájdalomcsillapítás beállítása területén. Az előrehaladott daganatos betegek gyakran étvágytalanok, ha megkívánnak valamit, akkor is keveset esznek, ez időnként terhet jelent a családnak is. A beteg beszűkülő életfunkciói mellet egyre több fizikai támogatásra és gondoskodásra is szorulhat, amelyet a betegek többsége elsősorban a családtól szeretne megkapni.

Amennyiben fogyás alakul ki, erről is érdemes beszámolni a kezelőorvosnak, aki gyógytápszerek rendelésével lassíthatja ezt a folyamatot.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Családban is lehet magányos a beteg
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májáttétes gyomorrák
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top