Súlyos májrák kihatása (jelige: aggódó felesé

Férjem 59 éves, rosszindulatú májdaganat műtéten esett át. Kórszövettani lelet: Dg: Carcinoma hepatocellulare primarium (typus acinaris) M8170/3 G1 pT3 pNx pMx V:1 R:0 K:2200 Cirrosis micro et macronodularis post hepatitidem. M49690 K:K7460.

Onkológiai konzílium: tekintettel a máj vasciláris és hepatocellularis dekompenzált állapotára, a cytostaticus szerek hepatotoxicus volta miatt onkológiai kezelés nem javasolt.

Kérem a tisztelt doktor úr/nő javaslatát, véleményét. Nem akarom elhinni, hogy vége, nincs tovább semmi lehetőség, esély az életben maradáshoz!? Tényleg csak pár hónapról beszélhetünk? Mit tegyek, hogy még köztünk élhessen, hogy lássa 4 fiú unoka felnövését?

A szövettani leletben a pT3 azt jelenti, hogy meglehetősen nagy daganatról volt szó. A pNx azt, hogy az áttétes nyirokcsomók esetleges jelenlétére nincs adata a szövettani vizsgálatot végző szakorvosnak, s a pMx is azt jelenti, hogy nem tudja (mert nem ismeri az esetleges távolabbi szerveket értékelő képalkotó vizsgálatok eredményét), hogy van-e távoli áttét.

A hepatitis utáni májcirrózis következtében a máj egyébként is beteg (feltételezhető, hogy májgyulladást követő cirrózis talaján alakult ki a rosszindulatú daganat). A máj nem képes ellátni anyagcsere működéseket (vagyis a májsejtek dekompenzálódtak, hepatocellularis dekompenzáció), illetve a megkeményedett májállományon keresztül megnehezült a has és az alsó végtag felől a folyadék elszállítása/eljutása a szív irányába, s ennek következményeként hasvízkór (szabad víz a hasban, szakszóval ascites) és/vagy lábvizenyő kialakulása valószínűsíthető.

Az orvosok a teljes klinikai kép ismeretében úgy ítélték meg, hogy a máj állapota miatt kockázatos lenne citosztatikus gyógyszeres kezelés alkalmazása. Leveléből nem derül ki, hogy a májban lévő daganatot sikerült-e teljes mértékben eltávolítani, illetve hogy vannak-e távoli áttétek (például tüdőben, májállományban, hashártyán). Ezek jelentősen befolyásolhatják a várható túlélést, de erről a kezelőorvostól kaphatnak pontosabb felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Családban is lehet magányos a beteg
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kemoterápia a májba?
Májrák, sárgaság, tudatvesztés, végső stádium
Áttétes májrák
Súlyos májelváltozás
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májáttétes gyomorrák
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top