Súlyos tüdőrák kilátásai (jelige: Luca)

Közeli hozzátartozóm most 63 éves, 5 éve agyvérzést kapott, amiből nem sikerült kigyógyulnia. Annyira javult az állapota, hogy járókeret segítségével a legszükségesebb dolgokat el tudja végezni. Újabban nem tud nyelni, kb. 10 napja nem tud lábra állni. Kórházba került, de nem találtak nála semmit, a CT sem mutatot ki semmit. Végre elküldték MR vizsgálatra, ami kimutatta, hogy tüdődaganata van, de a legrosszabb helyen.

Az orvos szerint nem műthető és kezeléseket sem érdemes (javasolt) adni.

Van-e segítség? Ha nincs, mivel jár a hátralévő idő? Sokat fog szenvedni?
Megmondható-e, hogy mi a betegsége?

Hozzátartozója esetében valamennyi körülményt értékelni kell annak eldöntése előtt, hogy van-e lehetőség műtétre, illetve lehet-e, érdemes-e aktív onkológiai kezelést (sugárkezelést és/vagy kemoterápiát) indítani. Az esetleges kezelési lehetőségekről kérhet egy másik onkológustól úgynevezett „másodvéleményt” is, ha bizonytalan a teendőket és lehetőségeket illetően.

Amennyiben az aktív kezelés nem javasolt, akkor is fontos, hogy a nyelészavar ellenére megfelelő táplálékbevitelt biztosítsanak a betegnek, szükség esetén akár gyógytápszerek adásával (amelyet például az onkológus rendelhet, de az ő javaslatára ismételten a háziorvos is írhatja). Amennyiben a nyelési zavar súlyosbodik, szükség lehet valamilyen kisebb műtéttel a táplálás biztosítására, például gastrostoma vagy nyelőcső stent behelyezésére.

Az akutális igényeknek, az aktuális fájdalom erősségének megfelelő fájdalomcsillapító kezelés is nagyon fontos az életminőség fenntartásában, s legalább akkora jelentősége van a türelmes, szeretetteljes, megértő családi támogatásnak.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből villámcsapás
Tüdőrák, végstádium
Foltok a tüdőkön
Tüdőrák, kézfájdalom
Tüdőrák kemoterápiája
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top