Szabad folyadék a hasban? (jelige: szép tavasz)

Hasi UH vizsgálaton vettem részt és azt szeretném megtudni, hogy mit jelent: a hasban szabad folyadék, lymphoadenomegalia, kóros kokárda jel, az aortán tágulat nem észlelhető. Kérdésemet saját megnyugtatásomra tettem fel Önöknek.

Nem egyértelmű a kérdése, illetve a leletből kimásolt rész, de feltételezzük, hogy valamennyi felsorolt ultrahangrészre, ultrahanggal észlelhető jelre vonatkozik a „nem észlelhető” kifejezés. A szabad folyadék a hasvízkór vagy ascites, amely akár hasi daganatos megbetegedéseknél, akár májelégtelenségnél (pl. májcirrózis miatt) megjelenhet.

A lymphadenomegalia a nyirokcsomók megnagyobbodását jelenti. Kóros kokárda jel általában akkor jelentkezik, ha például béldaganat van a szervezetben. De az ultrahangon a kokárdajel csak felhívhatja a figyelmet arra, hogy további hasi, illetve bélvizsgálatokra van szükség, önmagában az ultrahang sem a bélrák, sem egyéb bélbetegségek biztos diagnózisának felállítására általánosságban nem alkalmas.

Az ultrahang képes látni az ereket a hasban, így az aortát is, ami a szívből a has-kismedence irányába tartó nagyér, ezt normális tágasságúnak látják.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mi az a vízhas?
CT lelet: ascites

CT lelet: letokolt ascites
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Súlyos gyomorrák, vizesedés, ascites
Gyomorrák, lecsapolás
Petefészekrák és hasvízkór

Top