Szájpanaszok, májműtét

Édesanyám (76 éves múlt) háromnegyed éve esett át perifériás cholangiocc miatt májrezekción, 4-5 hete fejeződött be az ELF protokoll, nemsokára esedékes a kontroll PET CT. A májrezekciót követően még egy laparotomiára került sor, mert a szükséges blokkdisszekció nem történt meg, és PET CT-vel bizonyított path. nycs.-ja van paraaortikusan (1,2 cm-es). Sajnos ez a műtét nem sikerült, a ny.cs. bent maradt. Szellemileg, fizikailag rendkívül friss, az egészet nagyon szépen vitte át, pszichésen is.

Kérdésem: az egészre egy szájelváltozás segítségével derült fény, mely kezdetben egy aftára hasonlított, és néhány hetente periodikusan visszatért, tkp. semmire nem reagáló, önjáró módon. Az elváltozás az ajkak kifejezett duzzanatával járt, egyre kiterjedtebb lett, és rendkívül fájdalmas, evést megnehezítő. Bőrgyógyász, stomatológus nem tudott mit kezdeni vele, és a kb. 5 hónap múlva az e miatt készített hasi UH derített fényt az alapproblémára. Ez a szájelváltozás azóta is jelentkezik, a szenvedés miatt nagyon sok energiát elvesz. Időnként úgy látom, mintha ezek szabálytalan alakú, keskeny hiperémiás szegéllyel övezett lapos hólyagok lennének, melyek nagyon gyorsan elpukkadnak és leválnak, utána az egész nyomtalanul gyógyul. Ez az elváltozás csak a szájon és a nyelvcsúcson jelenik meg (ez utóbbin csak málnaszínű elszíneződés van, egyenes, éles határral). Sokszor megelőzi álmatlanság, a lábszárakon zokniszerűen égő érzés, időnként izgatottság.

Az immunglobulinok szintje normális, allergia, B vitamin hiány sem bizonyított. Nem értek hozzá, de paraneopláziás tünetre gyanakszom. Kérem, ha tud, javasoljon egy ezzel foglalkozó szakembert, aki ért hozzá és segítene a problémán, vagy – ha ez a fentiek alapján egyáltalán lehetséges így távolról – adjon tanácsot.

Az onkológusok gyakran találkoznak nehezen magyarázható tünetekkel, s ekkor beszélnek úgynevezett paraneoplasias, vagyis a rosszindulatú daganat (neoplázia) mellett megjelenő tünetekről. Amennyiben a tünetek nem a kemoterápia mellékhatásaként jelentkeznek, hanem ahogyan Ön írja, már a diagnózis felállítása és a kemoterápia megkezdése előtt is fennálltak, lehet szó paraneoplaziás kórképről. Ismételt stomatológiai vizsgálat elvégzése szükséges lehet, hogy jelen állapotban van-e speciális terápiás javaslatuk az elváltozásra.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák
A szájüreg szűrése és önvizsgálata
Szájüregi daganatok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Szájüregi rák kialakulása
Szájrák és tüdőrák tünetek?
Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top