Szarkóma 26 évesen (jelige: Sarcoma)

Nővéremnél (26 éves) 6 hónapja diagnosztizáltak myofibroblastos lowgrade sarcomát. Korábban a hátról eltávolított gócok mellett jelenleg a nyakon (m.rhomboideus, m. trapezius, m. supraspinatus) számos 0,5-2 cm-es lágyrészképlet ábrázolodott. Jobb tüdő 3. szegmentumában egy 5 mm-es nudulus figyelhető. Multiplex malignus folyamatra típusos FDG-felvétel mintázat bal oldali supraclavicuralis nyirokcsomó és vázizom érintettségű. A jobb tüdő 3. segmentumában képlet nem halmoz, malignus eredet ellen szól.

Ezt állapította meg a Pet CT. Jelenleg 6 kemoterápiát kapott és jövő hónapban lesz a kontroll. Kemoterápia, EPI/A protokoll szerint (01. fázis), proliferációs index 16-18%, a daganatsejtek intenzív és diffúz simaizom-actin és vimentin pozitivitást mutatnak. h-caldesmon, desmin és Myf-4 reakció is negatív. Negatív a Pan-keratin, CD 34, S-100 és Ema reakció is.

Kérdésem, hogy milyen esélyek vannak a gyógyulásra? Szívesen fogadunk bármiféle tanácsot.

Ez a betegség hajlamos helyi kiújulásra, a PET CT is azt mutatja, hogy a nyirokcsomókban és az izomban több helyen van daganat. Sajnos ez azt valószínűsíti, hogy sebészileg nem lehet eltávolítani a tumort, s ez jelentősen rontja a hosszú távú életkilátásokat.

Az, hogy az 5 mm-es góc nem halmoz, valóban azt valószínűsiti, hogy ez nem daganatos góc a tüdőben. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy egy ilyen kicsiny gócnak kicsi a tömege ahhoz, hogy mérhető FDG halmozást mutasson, ha netán mégis daganatos az elváltozás. Emiatt a kontroll vizsgálatok során lehet majd biztosabban tudni, hogy valóban nincs-e áttét a tüdőben.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat
Tüdőrákban időt nyerni

Top