Szemdaganat 2. (jelige: A SZEM)

Előző levelemre köszönöm a választ! Édesanyámnak nem volt még tüdő CT vizsgálata, ez volt az első és ott is sűrű kontrollt javasoltak. A szemében pedig az ideghártya daganat rosszindulatú, ezért tartunk az áttétektől. Kérem, írja le, így mi a tapasztalat-e téren.

Amennyiben édesanyjának nem volt korábban tüdő CT vizsgálata, akkor nem lehet megmondani, hogy a most leírt kicsiny „valamik” nincsenek-e már a tüdőn több/sok éve. Ilyenkor a szoros onkológiai követés, az ismételt vizsgálatok dönthetik el elsősorban, hogy a tüdőben a CT-n látható elváltozások daganatos jellegűek-e.

Bizonyos esetekben információt adhat a PET CT viszgálat is, de általában nagyon kicsiny gócoknál a PET-nél használt FDG anyagot a gócok nem veszik fel olyan mértékben, hogy az a vizsgálat során halmozást mutasson, és ezért kicsiny gócoknál a PET-bizottságok nem szokták általában javasolni ennek a vizsgálatnak az elvégzését, mert nem jelent a diagnózis felállításában segítséget. Ha nagyon kicsik az elváltozások, akkor általában arra sincs lehetőség, hogy ezekből szövettani mintavétel történjen, s így lehessen igazolni a  jó- vagy rosszindulatúságukat.

Előzmény:
Ideghártya daganat

Top