Szemdaganat, pajzsmirigy áttét? (jelige: Ibolya)

Nehéz feltenni egy kérdést, amire az orvosok sem tudják még a megfelelő választ. Ez év tavaszán azt gondoltam, hogy kötőhártya-gyulladás van a bal szememben, erre kiderül: Exophthalmus, a látásom lassan de biztosan romlik, reggel nagyon nehéz, mert bedagad, estére viszont már fáj. Ebből kifolyólag pajzsmirigy vizsgálatra küldtek. Az összes laboreredményem negatív, de a tünetek teljes mértékig megegyeznek a Badesow elnevezésű betegséggel.

Mind a szemizmon, mind pedig a pajzsmirigyen echoszegény inhomogén terület látszik, a szemnél a kontrasztanyag adását követően erőteljes halmozódást mutat. A kérdésem: lehet-e ez daganat? A pajzsmirigy ultrahang leletre ráírta – igaz kérdőjellel – az orvos, hogy metasztázis, de ha áttét akkor honnan került oda? A szememből? Vagy esetleg van még több ilyen a szervezetemben, csak még nem jutottunk el a teljes kivizsgálásig? Ha daganat, mit tehetek, mire kell figyelnem, hogyan éljek, mit sportoljak, mit kerüljek, hogyan erősítsem a szervezetem, hogyan harcoljak ellene? Mert akarok ellene harcolni.

Valóban jól érzi, hogy a még részletesebb kivizsgálás segíthet a diagnózis felállításában. A szemhéj területén nagyon-nagyon ritkán jelentkezik daganatáttét, illetve daganat, s ennek kimondásához citológiai-szövettani vizsgálat szükséges. Amíg nem lehet megmondani, hogy mi ellen kell harcolni, nehéz azt is megmondani, hogy mit tehet egy betegség ellen. Tudjuk, hogy ezzel a válasszal nemigen segítettük elő a tisztánlátását (a szó átvitt és valós értelmében sem), viszont amíg nem sikerül biztosan a végére járni, s diagnózist felállítani, addig nem tudunk az elérhető kezelésekről vagy a teendőkről sem felvilágosítást adni.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pajzsmirigy vizsgálata
Pajzsmirigyrákkal kapcsolatos étrend
Pajzsmirigy alulműködése és fogyás
Pajzsmirigyrák, áttét esélyei
Pajzsmirigyrák műtéte után
Hideg göbök a pajzsmirigyben
Csomók a pajzsmirigyen
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Kiújuló pajzsmirigyrák
Pajzsmirigy: Lindsay tumor
Pajzsmirigyműtét és terhesség
Pajzsmirigyrák: muszáj műteni?
Pajzsmirigyrák műtétre várva
Terhesség pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Pajzsmirigyrák és életmód
Pajzsmirigyrák után aggódva
Pajzsmirigy nyaki ultrahang vizsgálata
Pajzsmirigyrák, papillaris cc.

Top