Szemölcs, orális szex és torokrák (jelige: Molly)

Olvasgattam a torokrákról, mostanában elég sokat hallok róla. A barátomnak van egy szemölcs a hímivarszervén, amit kezel ecsetelővel, kettő elmúlt, de még maradt egy. Ha orálisan érintkezünk, van-e jelentősége ennek a torokrák kialakulásában, a szemölcs miatt? Egyáltalán van-e összefüggés?

Leveléből nem derül ki, hogy barátjánál a szemölcsök hátterébe igazolódott-e HPV (humán papilloma vírus) pozitivitás. Körülbelül száz HPV altípust ismerünk, ezek között vannak olyan típusok is, amelyek kifejezetten szerepet játszhatnak a rosszindulatú daganatok kialakulásában, ennek jelenleg legtöbbet tanulmányozott területe a méhnyakrák.

Ugyanakkor az úgynevezett fej-nyaki rosszindulatú daganatokban is jelentős arányban, egyes daganattípusoknál (tonsilla) akár 50 százalékban is ki lehet mutatni  ezeket az úgynevezett onkogén (rákkeltő) HPV típusokat. Tehát, ha a barátjánál a szemölcs hátterében HPV fertőzés áll, akkor a fertőzés átvihető. Önmagában azonban a HPV fertőzésből nem törvényszerű, hogy daganatos betegség fejlődjön ki, az emberek jelentős része élete folyamán többször is átesik efféle fertőzésen.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Szájüregi daganatok
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
A szájüreg szűrése és önvizsgálata

Több rákbetegségért is a vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Afták, herpesz és szájrák
Belső szemölcs a szájban
Csomó a nyelv alatt
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Lehet 15 évesen torokrákom?
18 évesen gégerák?
Torokrák lehetséges 17 évesen?
A rák felé 16 évesen
Fertőző torokrák?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top