Szétszóródott áttétek (jelige: nagymama)

A nagymamát 2007.04.18-án sürgősen megműtötték köldöksérvvel és epekővel, de csak felnyitották és összezárták, mert belül a bél hozzánőtt a hasfalhoz. Szövettant vettek, de amiért kellett volna, hogy műtsék, már nem tudták, mert annyira elterjedt a belső részein, hogy nem csináltak vele semmit. „ÁTTÉTES”.

Az lenne a kérdésem, hogy van-e esélye és mennyi ideig bírhatja kemoterápiás kezeléssel, ami kb. 10 nap núlva kezdődik, mert akkor viszik át az onkológiai osztályra.

Mennyi időt lehet vele még együtt tölteni? Mikor kellett volna az orvosnak már ezt diagnosztizálnia, ha már egy éve műtötték ugyanezzel, majd járt kivizsgálásokra, de nem vették észre? 1 év alatt ennyire elterjedhet a rák?

Nagyon szeretném, ha válaszolnának, mert én csak egy kétségbeesett unoka vagyok, aki mindent megtenne, hogy segíteni tudjon Neki.

Esetleg ilyenkor mi a teendő étkezésileg? Van esetleg olyan gyógykészítmény, ami felöli ezeket? Elnézést, ha egy kicsit zavaros, amit írtam, de egyszerűen nem tudom, hogy kezeljem a rákbetegséget, nem tudok konkrét dolgokat róla.

Leveléből nem derül ki, hogy milyen daganatról van szó, pedig ettől is függnek a kezelhetőségi és túlélési esélyek. Az sem világos, hogy az egy évvel ezelőtti műtétre elsődlegesen a daganat miatt került sor, vagy valamilyen más okból.

Amennyiben az első műtét nem daganat miatt történt és az április 18-i operációnál csak a hasban, hashártyán lévő daganatos szóródást látták, és az úgynevezett elsődleges daganatra nem derült fény, akkor a kivett szöveti minta vizsgálata adhat felvilágosítás a betegség eredetéről és ennek ismerete szükséges a további kezelések eldöntéséhez.

A tervezett citosztatikus (kemoterápiás) kezeléstől a daganatos sejtek egy részének elpusztítása várható.

Étkezés: könnyű étrend, megfelelő energia (kalória) bevitel tanácsolható. Amennyiben jelentősebb fogyás is tapasztalható, akkor az onkológus gyógytápszerek fogyasztását is javasolhatja.

Természetes, hogy összezavarodik, ha fiatalon a szeretett nagymamája előrehaladott rákbetegségével kerül szembe. Odafigyelése, segítőkészsége vagy akár csupán a jelenléte biztosan fontos és értékes nagymamája számára, ezzel segíthet a legtöbbet neki a betegségben való küzdelemben.

Kapcsolódó cikk:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nem műthető, nem kaphat kemót
Áttétek a májban?
Hasnyálmirigyrák
Májdaganat tünet nélkül
Kiújult gyomorrák

Top