Szétterjedt petefészekrák (jelige: recidiva aug21)

Édesanyámnál petefészek daganatot diagnosztizáltak. 2011. július 24-én megoperálták, mindent kivettek: petefészkeket, méhet, csepleszt. Már ekkor mondta az orvos, hogy a hasfalról is szedett le- amit látott – szóródást, de lehet, hogy még van mikroszemcse, ami nem is latható. Ezt követte 4 kemoterápia (paclitaxel és karboplatin). Jól volt, közvetlenül a kemo után jók lettek az eredmények.

Egy fél év múlva a CA 125 tumormarker magas értéket mutatott, ezért meg kellett ismételni egy másik laborban, itt is 300 körül lett. PET CT-t is csináltattak, amiből az jött ki, hogy kiújult a daganat a medencében (recidiva tumorala).

Az onkológus azt ajánlotta, hogy mielőtt adna kemoterápiát, hatásosabb lenne ha onnan azt a 25×40 mm-es daganatot kioperálnák.Vissza is mentünk az egy évvel ezelőtt operáló orvoshoz, meg is operálta újra. Az operáció után azt mondta az orvos, hogy kivette ismét amit látott, de már a vastagbélen is van sok apró szemcse, onnan is szedett le, de egyedül a kemoterápia maradt, ami ezeket el tudja pusztítani. Esetleg kivágni a bélből, de sokat kellene kivágni, és nem biztos, hogy ezzel esélyt adnánk a túléléshez.

A kérdésem az lenne, hogy most kételkedem, érdemes volt-e újra felvágni, ha a bélen is van és nem tudták rendesen letakarítani? Tovább mit tegyünk, mit ajánlanak? A kemoterápia most inkább a belekre kell irányuljon? Hogy tudunk onnan a daganatoktól megszabadulni? Az hogy már van a bélen is, ez már áttétet jelent és ilyenkor nem ajánlott az operáció?

Ha jól értjük leveléből, az csak a második műtét során derült ki, hogy a beleken is lát gócokat a sebész, azaz ezt előre, a felnyitás előtt nem lehetett még tudni. Ilyen szempontból tehát előre nem lehetett megmondani, hogy van-e értelme a műtétnek vagy sem, hiszen maga az operáció vezetett el ehhez az új információhoz. Amikor szétterjedt rákos folyamat igazolódik, akkor már a műtét nem célozhatja reálisan a szervezet tumormentessé tételét, hiszen mindenhonnan lehetetlenség eltávolítani a kisebb-nagyobb daganatos sejtcsoportokat és gócokat.

A kemoterápia nem egy adott szervre, tehát például amint fogalmaz, a belekre irányul, hanem az egész szervezetre, hiszen ahogyan a szervezetben bizonyítottan több helyen megjelentek a daganatos gócok, úgy a teljes szervezetben szükség van azok visszaszorítására. Mivel a kiindulási daganat (primer tumor) petefészekrák, a kemoterápia is a petefészekráknak megfelelő gyógyszer(ek)ből áll, s nem bélrákra ható gyógyszerekből, miután az áttétek általában magukon viselik a kiindulási daganat biológiai tulajdonságait.

Ilyen stádiumban általában nem lehet teljes mértékben a daganatoktól – ahogyan fogalmaz – megszabadulni, s a teljes gyógyulást reális célként kitűzni. A kemoterápiás kezelés viszont gátolhatja a rákos sejtosztódást, s ezáltal lassíthatja a daganatos folyamat előrehaladását, rosszabbodását.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekrák: miért nem műtenek?
Petefészek, kemoterápia 6 kezelés
Petefészekrák: túl minden kezelésen
Petefészek daganat, emelkedő CA125 tumormarker
Petefészek-daganat, kiterjedt tüdőembólia
Petefészekrák, kevés fehérvérsejt
Petefészekrák kiújulása?

Ciszták a petefészekben

Petefészekciszta és P3
Ciszta vagy rák?
Petefészekrák
Petefészekrák, sürgős műtét
Petefészekrák, kétszeri műtét

Petefészekrák, abagovomab vakcina
Petefészekrák célzott kezelés
Ovarium carcinoma, hőterápia
Végzetes petefészekrák
Petefészekrák terápiája
Petefészekrák drága gyógyszere – 3.
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély
Vastagbélbe terjedt petefészekrák

Top