Szondatáplálás gond (jelige: kérem válaszoljanak)

Nagyapám kórházban van, agyérgörcsöt kapott, nyelni nem tud, a bal oldala lebénult, a jobb szemét nem tudja kinyitni és le is szokott ragadni neki, a bal szemét ritkán kicsit kinyitja és ha beszélünk hozzá, mintha figyelne. De rég nem evett, ezért azt mondták, szondával próbálják etetni, ez úgy néz ki mint egy nagy injekciós fecskendő és a csöve be van vezetve az orrába. Az miért van, hogy a nővér azt mondta, nem tudják miért van az, hogy nem megy be az étel, mintha falnak ütközne. Ez mi?

Nem kéne valami más módszert alkalmazni, mert ilyenkor nagy szükség van ennivalóra, ami tele van vitaminnal, hogy erősödjön, mert így csak gyengül, hogy nem csinálnak semmit! Sajnos romlott az állapota is, hogy nem kap táplálékot 5 napja, gondoljanak bele.

Nagyapám soha nem volt kórházban, minden eredménye jó, gondolok itt a véreredményre. Nagyon nagy az élni akarás benne, de ha valakit nem táplálnak, és nem látják el rendesen, akkor meg fog halni!

Igaz 91 éves, de ha úgy ismernék mint én! Rengeteget dolgozott, 88 évesen úgy ment a biciklivel mint a rakéta, és dolgozott is fiatalokat megszégyenítő módon. És nagy volt benne és most is nagy az energia. Mit tehetnék? Tanácsoljanak valamit. Sajnos ennél a kórháznál rengetegen meghalnak.

Feltételezzük, hogy nagypapája infúziót is kap, s abban is lehet bejuttatni folyadékot, cukrot, aminosavakat, bizonyos esetekben zsírokat (ezt hívják perifériás táplálásnak), ha a tápcsatornán keresztül történő táplálás nem megoldható.

Levele alapján nagypapájának nem rosszindulatú daganatos betegsége van, bár hogy miért alakult ki táplálási nehezítettség, azt nem lehet levele alapján megmondani. Honlapunk viszont rosszindulatú daganatos (rákos) betegségekkel foglalkozik, az orvostudomány egyéb területein széles körben történő válaszadásra nincsenek szakértőink.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Alultáplált betegek a kórházakban
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák, szondatáplálás, jejunosztóma
Nyelőcsődaganat: táplálóbb tápszer
Burjánzó tumor és tápszerek
Gyomorrák, szondatáplálás
Nyelvgyökrák: szondatáplálás kemoterápia előtt

Top