Szövettan: gyulladás vagy gégerák? (jelige: gége)

Édesapám fél éve rekedt volt, ezért a múlt héten elmentünk a gégészetre. Édesapám alkoholista és 50 éve napi 40-50 szál cigarettát szív el. A gége UH-n egy 35x25x17 mm-es kórós elváltozást találtak és laryngomicroskopiát kértek. A kisműtét után a zárójelentésén ez állt:

Dg.Tu.lar. Carcinoma planocellulare

Gége: a Hypopharynx ép, az epiglottis larings felszínén, a petiolus területén idegenszövet, mely a jobb álhangszalagot felfújja az aryepiglottis redőig, a jobb hangszalagot fedi. A bal álhangszalag mellső része is beszűrt, a hangszalagok mozgása megtartott. A sinus piriformisok megnyílnak.

Ma délelőtt a szövettani eredmény után érdeklődtem, és azt a választ kaptam, hogy negatív lett a szövettan eredménye, mert a levett szövetben csak idült gyulladást találtak. Ismétlést kért a patológia. Igazából a kérdésem csak az lenne, létezik, hogy valóban csak gyulladás lenne ott? Mikor a doktorral beszéltem, azt mondta 95 százalék, hogy rosszindulatú daganata van. Ezek szerint tévedett, vagy előfordul, hogy rossz helyről veszik a szövetmintát?

A kivett anyag vizsgálata nagy biztonsággal ad eredményt, de elképzelhető, hogy a mintavétel az elváltozás felszínéről történt. Ebben az esetben a szövettanászhoz (patológushoz) küldött mintába nem került daganatos szövet, csak gyulladást mutató szövettani anyag, ezért kérték a vizsgálat megismétlését, hiszen a klinikai kép, az orvosi vizsgálat és  az ultrahang alapján is daganat fennállását lehet valószínűsíteni, ám a folyamat kezeléséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a rosszindulatúságot szövettani vizsgálat is alátámassza. Ezért van szükség az ismételt mintavételre.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Daganatok jellemzői, stádiumbesorolás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Küzdelem a félrenyelés ellen
Gégerák kezelése
Vérző garatrák
Kiújult gégerák?
Jóindulatú ciszta a torokban
Gégerák szövődményei
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása
Stent és szonda, betegszállítás

Top