Szövettan megbízhatósága

Mennyire megbízható a szövettani vizsgálat eredménye? Az elsőn, majd ami utána tovább lett küldve (maradék), ott más jött le véleményként.

A szövettani vizsgálat általában pontos vizsgálati eredményt képes adni, jól képzett és tapasztalt szövettanász (patológus) kezében, jól felszerelt, sokféle reagenst alkalmazó laboratóriumokban különösen. A rákos betegségek néhány százalékánál mégis nehéz megmondani, hogy pontosan milyen eredetű a daganat. Ez akkor fordul elő gyakrabban, ha a daganat már alig hasonlít a kiindulási szövetre, például a bélre, az emlőre stb., mert a ráksejtek nagyon bizarr módon átalakultak, nagy számban osztódtak, a szokásos egészséges sejtekhez képest nagyra nőtt a sejtmagjuk, illetve sok biokémiai (kit-ekkel vagy reagensekkel kimutatható sajátságuk) is elveszett.

Bizonyos betegségek gyanúja esetén (például egyes leukémiák vagy a GIST, a gastro intestinalis stroma tumor) a szövettani anyagot erre specializált laboratóriumokba küldik, hogy javítani lehessen a diagnózis pontosságát.

Kapcsolódó cikkek:
Mi a rákbetegség?
Daganatok jellemzői

Top